Според правосъдния министър разумният срок в Конституцията Радев да се

...
Според правосъдния министър разумният срок в Конституцията Радев да се
Коментари Харесай

Правосъдният министър: В LIBE питаха Гешев как е решил да ходи при тях при висящо производство


Според правосъдния министър „ рационалният период ” в Конституцията Радев да се произнесе е до края на тази - идната седмица. „ Надявам се президентът да не бави. Главният прокурор към този момент е изгубил легитимацията, съдейки от отношението в Страсбург ”, сподели Славов

До дни би трябвало да бъде разгласен описът на съдиите, поискали да са ad hoc прокурори. Това разгласи пред Нова ТВ правосъдният министър Атанас Славов.

Преди това Славов изясни за чуването в комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. По думите му чуването на Гешев е трябвало да продължи половин час, само че е траяло едвам 15 минути.

„ Нашето - на министерството на правораздаването, трябваше да е 30 минути, а продължи един час ”, сподели Славов, който се е присъединил онлайн, с цел да запознае комисията с решението и причините на Висш съдебен съвет за отстраняването на основния прокурор.

„ Председателстващата беше доста сюрпризирана, че при висяща процедура, той е решил да отиде. Създаде се чувство, че наличието му е наложително, при висяща процедура. Дори госпожа Инт Велт му сподели: „ Ама по какъв начин по този начин сте тръгнал, в случай, че има висящо произвеждане ”, преразказа Славов.

Относно изказванията на Елена Йончева за „ значими и смущаващи обстоятелства ”, Славов сподели, че двете чувания са били разграничени. „ Чух някакви неща. Но значимото е не да се основава чувство, че има нови и нови разкрития, а да се работи и да има нови обвинителни актове ”, счита Славов.

Запитан дали, откакто е чул чуването, чака да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, Славов разяснява, че „ най-големият проблем на управлението на прокуратурата, изключително по времето на Гешев, е селективното включване и изключване ”.

„ Когато решат - работят. Видяхме свръхактивност в последните седмици. А какво правеха в миналите 4 години. Този въпрос му беше заложен и по време на чуването ”, сподели Славов.

„ Основният акцент на комисията беше: „ Защо чак в този момент? ". Няма рационален отговор на този въпрос ”, сподели Славов.

„ Моето мнение, до момента в който течеше предходната година процедурата по отстраняването на Гешев -  считах, че има доста съществени доказателства, с цел да се вземе решение за премахване. Вероятно по-тежки в сравнение с нарушаването в този момент. Тогава болшинството във Висш съдебен съвет направи всичко допустимо, с цел да не се вземе такова решение. В настояването на Надежда Йорданова имаше данни за съществено следствие ”, счита Славов.

Относно това, кой ще проверява основния прокурор, Славов сподели:

„ Дали Гешев ще е някогашен основен прокурор, зависи от президента. Ако е към този момент някогашен, ще се приложи елементарен механизъм за следствие ”, сподели Славов.

По думите му сигналите против Гешев и Сарафов са подадени едновременно. За да стартира следствието, първо би трябвало да бъде разгласен лист на съдиите, които желаят да бъдат ad hoc прокурори. А това би трябвало да стане до дни, изясни Славов.

„ Също Министерство на вътрешните работи би трябвало да разгласи кои проверяващи органи ще оказват помощ на прокурора. Разследването да се прави от дознателите и проверяващите служители на реда, които да са избрани със заповед на министъра ”, изясни Славов.

Той разяснява и състава на Висш съдебен съвет и изтеклите записи сред Гешев и членът на Прокурорската гилдия Йордан Стоев.

„ От години  настояваме за правосъдна промяна и транспарантен избор във Висш съдебен съвет. Историята в този момент се разплита по противен метод. Относно записа със Стоев, той не беше привързан към процедурата, тъй като имаше ясно заявяване, че е манипулиран. И има досъдебно. Няма по какъв начин да го разясня всъщност ”, сподели Славов.

„ Но фактът, че има срещи, при почнала процедура, политически лица се загатват, това е сериозен проблем. Поради тази причина разгласих, че ще насроча независимо съвещание, на което да се проверяват опитите за политически напън. Каквото има като доказателства, тези, да бъдат изнесени. Ще упорствам за такова съвещание безусловно в идващите седмици, с цел да няма подозрение към членовете на Съвета ”, сподели министърът.

„ Действително, президентът Радев към този момент е получил документите. Той би трябвало да издаде Указ, като Конституцията споделя „ рационален период ”. Реалистично е до края на тази - идната седмица, да издаде подобен. Надявам се президентът да не бави. Главният прокурор към този момент е изгубил легитимацията, съдейки от отношението в Страсбург ”, сподели Славов.

Относно Конституцията, Славов сподели, че е значимо в Народно събрание да има необятно единодушие. „ Нова Конституция е нов необятен публичен контракт. С „ Да, България ” сме взели участие в митинги - 10 години минаха, нямаме позитивен сантимент. Но се търси единодушие, което допуска диалог ”, сподели Славов.

„ Аз се надявам по-късно, което се случи предишните години, целенасоченият неуспех на правосъдната промяна през 2015 години, се надявам сътрудниците от Движение за права и свободи и другите сили, когато декларират, че желаят нещо съобразено с европейските стандарти, да го създадат. Това е тест ”, счита Славов.

„ В плана, в чието писане съм взел участие директно, е непокътната фигурата на основния прокурор, само че с по-малко пълномощия. По-децентрализиран модел, основният не е на върха, а по-скоро има координационни функционалности “, сподели Славов.

Славов изясни, че предлагането за рухването на фигурата на основен прокурор идва от Неправителствени организации като „ Правосъдие за всеки ”. „ Има причини „ за “, има „ срещу “. Дефинитивно не съм срещу, само че откакто една институция се е натоварила, може да се обмисли. След като няма да се размести салдото на управляващите, аз не виждам за какво да не се промени от нормално Народно събрание ”, сподели Славов.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР