Според последното издание на QS World University Rankings за 2023

...
Според последното издание на QS World University Rankings за 2023
Коментари Харесай

Китайските университети се изкачват в глобалните класации на висшите училища

Според последното издание на QS World University Rankings за 2023 година, два китайски университета са измежду най-хубавите 20 в света. В класацията за тази година Пекинският университет заема 12-о място, а университетът „ Цинхуа “ е на 14-о място. И двете висши учебни заведения означават голям скок в своето класиране, като през 2012 година те заемаха надлежно 44-то и 48-о място в същата класация. QS World University Rankings е една от най-уважаваните ранглисти на университети в света.

През годините все по-голям брой китайски висши образователни заведения се причислиха към най-високите равнища на класацията на университетите. През 2015 година Китай имаше единствено три университета в Топ 100 и 18 в Топ 500, до момента в който през 2023 година броят им се увеличи надлежно до 6 и 28. Китай високо цени образованието и вижда висшето обучение като основен фактор в пътя към модернизацията на страната.

През 2012 година централното държавно управление заложи в бюджета държавни разноски за обучение в размер на 4% от брутния вътрешен артикул на страната. От тогава делът на фискалните разноски на Китай за обучение остава над 4% от Брутният вътрешен продукт в продължение на 10 поредни години. Със мощната поддръжка на централното държавно управление над 240 милиона души са получили висше обучение в Китай през последното десетилетие. Една от главните цели за развиване на страната до 2035 година е да „ стане водеща страна в образованието, науката и технологиите, развиването на гениите, културата, спорта и опазването на здравето “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР