Според последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците

...
Според последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците
Коментари Харесай

Вредна ли е марихуаната

Според последния отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите, почти 87,6 млн. възрастни в Европейския съюз (на възраст сред 15 и 64 години) или 26,3 % от хората в тази възрастова група са пробвали канабис в миналото в живота си, а 17,2 млн. младежи (на възраст сред 15 и 34 години) или 14,1 % от тази възрастова група са употребявали канабис през последната година . В България малко над 10% от младежите (на възраст сред 15 и 34 години) са употребявали канабис през последната година. У нас се следи възходяща наклонност в разпространяването на канабиса измежду младежите.

 Снимка 370116

Мнението, че марихуаната е безвредна, е необятно публикувано. Вероятно принос за това има и медийното внимание, което терминът " здравна марихуана " получава. Ефектите на канабиса върху организма са обект на разнообразни проучвания, а резултатите не са в изгода на използването му.

Според изследване на Изследователския институт по наркоманиите към Университета на Бъфало, Съединени американски щати, използването на марихуана по време на бременност , изключително комбинирана с тютюнопушене, води до раждане на бебе с ниско тегло и дребен растеж и може да провокира поведенчески проблеми при детето. Установено е, че бебетата, родени с по-ниско тегло, са по-раздразнителни и по-трудно се успокояват. Този резултат на канабиса е по-силно изразен при момченцата.

 Снимка 370117

Изследване на екип от Европейското общество по кардиология регистрира, че хората, които използват марихуана, са подложени на съвсем 3,5 пъти по-висок риск от гибел, заради високо кръвно налягане . Има индикации, че канабисът заплашва сърдечносъдовата система даже повече от тютюнопушенето. И това не е изненадващо, защото марихуаната подтиква симпатиковата нервна система, което води до нараснали пулс, кръвно налягане и нужда от О2.

Тази година за първи път бяха открити и резултатите от пасивното пушене на канабис в композиция с тютюнев пушек върху здравето на децата . Тези деца попадат в незабавното поделение и страдат от възпаления на междинното ухо (отит или инфектиране в региона на тъпанчето и слуховите костици) доста по-често от останалите.

 Снимка 370118

Редица изследвания демонстрират, че честата приложимост на марихуана, изключително когато тя е почнала в по-ранна възраст, води до нараснал риск от когнитивна дисфункция и психиатрични болести , в това число меланхолия, биполярно разстройство и шизофрения. Канадско проучване, оповестено в научното списание Journal of Child Psychology and Psychiatry, демонстрира, че ежеседмичната или ежедневна приложимост на канабис покачва риска от психотични прекарвания при подрастващите с цели 159%. Под " психотични прекарвания " се схващат отклонения в естествените усещания, странни хрумвания или чувството, че си преследван. Когато тези прекарвания се повтарят постоянно, това може да докара до отключване на психиатрично заболяване.

Установено е, че използването на марихуана поврежда системата в мозъка, обвързвана с чувството за заплащане и удоволствието от това. Единственият метод подвластният човек да изпита такова наслаждение се оказва следващият банкет на опиата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР