Според последни изследвания, хората, които стоят до късно и заспиват

...
Според последни изследвания, хората, които стоят до късно и заспиват
Коментари Харесай

Хората, които заспиват късно, живеят по-малко

Според последни проучвания, хората, които стоят до късно и заспиват принудително, е по-вероятно да умрат по-рано от събуждащите се с изгрева на слънцето.
Проведено е изследване измежду повече от 430 000 във Англия, траяло 6 години и половина. То откри, че при тъй наречените „ сови “ рискът от гибел е с 10% по-висок, в сравнение с при „ чучулигите “.
Съавторът на проучването Малкълм ван Шанц от университета в Съри предлага „ нощните видове “ да стартират и свършват работа по-късно от останалите. „ Ако се пробват да бъдат дейни заран, „ нощните сови “ могат да имат здравословни проблеми “, съобщи Кристен Кнутсън от Северозападния Университет в Чикаго.
Събраната информация е от проучване на съвсем половин милион души на възраст сред 38 и 73 години, съобщи БГНЕС.
Участниците са избрани като „ утринен вид “ (27%), „ повече утринен, в сравнение с нощен “ (35%) и „ нощен вид “ (9%). Отбелязано е тяхното тегло, табиет към тютюнопушене и социално-икономически статус.
За времето на извършения опит смъртните случаи са били малко над 10 500. Сред тях „ нощните видове “ по-често страдали от психологични разстройства, диабет, стомашни и дихателни проблеми и спели по-малко нощем.
По-високият риск, съгласно Кнутсън, се дължи на вътрешния им биологичен часовник, който не подхожда на външната им среда.
Изследователите упорстват за особено лекуване на “ нощните сови “, когато това се постанова.
„ Ако приемем, че тези хора са частично генетично обусловени, би могло да се сътвори по-гъвкаво работно време за тях “, заключава Кнутсън. „ Не би следвало да ги принуждаваме да стават в 8:00 сутринта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР