Според последната статистика на Евростат икономическият растеж у нас за

...
Според последната статистика на Евростат икономическият растеж у нас за
Коментари Харесай

ГЕРБ заядоха Янев на тема икономика. Премиерът категоричен - играят със статистика

" Според последната статистика на " Евростат " икономическият напредък у нас за третото тримесечие е 0.4%. На Румъния е 20 пъти по-висок, а междинният за Европейски Съюз е 3.9%, което е съвсем 10 пъти повече. Това е най-ниският напредък в целият съюз. Анализирали ли сте за какво сме на последно място? Съмнявам се, че ще се изкушите да кажете, че това е завещание, само че данните сочат друго за последните месеци от ръководството на ГЕРБ ", уточни Добрев от трибуната на Народното събрание.

" Играта със статистиката е забавна задача. Сравненията въз основата на тримесечна статистика и моментна фотография не са най-точният индикатор. На годишна база тези числа стават напълно разнообразни. Да оставим сравненията. И упованията, и прогнозите на Българска народна банка и Национален статистически институт са, че на годишна база растежът у нас ще е съпоставим с този в Европейски Съюз - към 4%. Правим разбор в границите на служебния кабинет и в случай че държите да знаете какъв е, Министерството на стопанската система може да ви запознае с детайлности ", уточни още Янев.

" Ниският стопански напредък е индикатор и за друго. Може да има единствено две аргументи за по-добро бюджетно салдо сега - инфлацията и отлагането на финансовите разноски. Моята теза е, че отлагането на финансовите разноски е било отсрочено доста и по тази причина бюджетът сега е уравновесен. Но това значи едно - че през идващите месеци или ще са с невисок, или ще са с негативен стопански напредък. Необяснено остана за какво страната би трябвало да изтегли 12 милиарда лв. дълг следващата година, в случай, че отлагате всички финансови разноски. Това ще свие в допълнение стопанската система ", счита Добрев.

Янев обаче отсече - дейностите сега са позитивни, само че стопанската система е " инертна система " и резултатите ще се усетят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР