Според популярния британски анекдот, влаковете на кралските железници най-често закъсняват,

...
Според популярния британски анекдот, влаковете на кралските железници най-често закъсняват,
Коментари Харесай

Влаковете на БДЖ навъртяха общо над година закъснения през 2023 г.

Според известния английски виц, влаковете на кралските железници най-често закъсняват, само че постоянно идват. За българските влакове може да се каже единствено, че закъсняват.

Смалко повече от година са закъснели влаковете у нас през 2023 година, сочат данните на БДЖ. За първите 11 месеца на годината кумулативното забавяне на влаковете е 557 134 минути, или 386 дни, малко повече от една година.

За регистрирания интервал у нас са се придвижили 187 552 композиции. По данни на превозвача за този интервал 16 688 от тях са пристигнали със забавяне. От БДЖ прецизират, че по техни стандарти едно забавяне се записва публично единствено в случай че е по-голямо от 5 минути и е засечено в последна гара по маршрута на влака. Прости калкулации сочат, че междинното забавяне на влаковете е малко над 33 минути за всеки просрочен трен на ден.

Данните сочат, че закъснения се генерират във всички крайни гари и не съществуват избрани сектори или линии, които да се открояват със закъснения над междинното. Малко по-засегнати са еднопътните линии (б.р. - с един стоманен път, по който влакове се движат в двете посоки) като да вземем за пример София - Кюстендил - Гюешево и София - Перник - Благоевград - Петрич/Кулата, Русе-Варна, Русе - Горна Оряховица - Стара Загора - Подкова, както и София - Септември, който по принцип е двупътен, само че сега поради модернизацията на линията София-Пловдив (т.нар. жп автомагистрала „ Тракия “) работи единствено с веднъж.

Това е причина за предизвикателство на каскадни закъснения на влакове и комплициране на целия график по линията, породени от първично забавяне на един-единствен трен заради нуждата от изчакване и липса на опция за разминаване, обясниха от БДЖ за „ Телеграф “. Този проблем съществува при поправки по инфраструктурата, когато придвижването се реализира единствено по единия от два налични пътища.

Най-често закъсненията са провокирани от външни аргументи, сочат анализите на БДЖ. Те могат да са усложнена метеорологична конюнктура - мощни снеговалежи и снегонавявания, паднали дървета и клони, срутване на скални маси поради значителни превалявания или наводнения. Закъснения се генерират и при прекалено високи температури, поради които се постанова понижение на скоростта на придвижване на влаковете от съображения за сигурност поради разширението на метала на релсите. Външни аргументи са и всевъзможни прекъсвания поради непозволено прекосяване на релсовия път – произшествия с хора, самоубийства, конфликти с животни и с МПС на прелези. При такива обстановки се постанова престой на засегнатия трен и вероятно други, преминаващи по същото трасе.

Закъснения има и по виновност на превозвача, признават от БДЖ. Те са свързани най-често с повреди в локомотивите, вагоните или дефицит за обезпечаване на преносим състав, което постанова изчакване на локомотив от различен трен. Закъснения има и поради спешни поправки по стоманения път и повреди по инфраструктурата или контактната мрежа.

Въпреки че закъсненията остават съществени, от БДЖ записват понижаване на изоставанията от графика. Основна причина за това е увеличението на броя съвременни локомотиви, които надлежно се повреждат по-рядко. През 2023 година осъществяването на графика за придвижване на влаковете се е подобрил с 0,5 % по отношение на 2022 година Промяната наподобява дребна, само че от БДЖ настояват, че най-големите закъснения през 2023 година са генерирани при изобилните снеговалежи в края на ноември. „ В случай, че не се беше достигнало до обстановката с блокирането на придвижването заради изобилния снеговалеж в края на ноември, провокирал фрапантни закъснения, процентът щеше да е доста по-изразителен “, споделиха от превозвача.

През 2024 година БДЖ залага на възстановяване положението на преносимия състав и инфраструктурата като мярка за понижаване на закъсненията. През годината се чака да стартират да идват единици от новата партида електрически локомотиви „ Сименс Смартрон “, с което се чака общият брой на машините последователно да доближи 25.

При тази численост и при подписани контракти за гаранционна и извънгаранционна поддръжка на локомотивите от БДЖ настояват, че закъсненията поради повреди в тяговия състав ще бъдат осезаемо понижени. Завършването на няколко огромни планове за реорганизация и рационализация на жп трасета също ще допринесат за намаляването на закъсненията. Модернизацията ще повлияе и на закъсненията поради конфликти, защото от ден на ден прелези се заменят с пресичания на две равнища.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР