Според подписания договор до 40 дни трябва да е готов

...
Според подписания договор до 40 дни трябва да е готов
Коментари Харесай

Започва проучването на газовия хъб "Балкан"

Според подписания контракт до 40 дни би трябвало да е подготвен междинният отчет за газовия хъб.

Още по тематиката
Шефчович: България може да удвои ВЕИ мощностите и да намерения дали й би трябвало АЕЦ

До 2030 година енергийният микс ще би трябвало да съдържа 30% възобновими източници, уверен е еврокомисарят по енергетиката
15 мар 2018
Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбите против състезанието за съветник на газовата връзка с Гърция

Поръчката за газовия хъб " Балкан " обаче остава блокирана
11 яну 2018
Българско-швейцарски консорциум е определен за предпроектното изследване на газовия хъб " Балкан "

" АФ-ЕМГ консулт " е поискала 110 дни и 2.3 млн. лева без Данък добавена стойност, с цел да извърши поръчката
20 дек 2017 На 16 март " Булгартрансгаз " и българо-швейцарският консорциум " АФ-ЕМГ Консулт " подписаха контракта за правене на предпроектно изследване за газов хъб " Балкан ". Стойността на плана е 2.3 млн. лева, като Европейската комисия отпуска 920 хиляди евро по Механизма за свързване на Европа. Обединението, в което влизат българската консултантска компания " ЕМГ Консулт " на Михаил Генов и швейцарската " Акционерна фирма Консулт ", представлявана у нас от Никола Битрак, бе определено още на 15 декември, само че поради обжалвания сключването на контракта с него се забави.

За построяването на такова оборудване по експертни оценки ще са нужни сред 1.4 и 2.4 милиарда евро. Предвижда се разноските да бъдат покрити посредством лични средства на " Булгартрансгаз " и заеми.

Какво следва

Сега, в период от 40 календарни дни след сключване на контракта, консорциумът ще показа промеждутъчен отчет за извършените действия, а всеобхватното изследване ще бъде направено в период от 110 дни.

Предпроектното изследване би трябвало да оцени в елементи комерсиалната и техническата жизненост на плана, да дефинира точния бизнес модел за неговото осъществяване, да даде опция за завършване на регулаторната рамка и конструкция за неговото финансиране. В рамките на изследването ще бъдат оценени още целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде направена и пътна карта за реализацията на плана.

От къде ще пристигна газът

Преди време енергийният министър Теменужка Петкова разяснява, че в границите на предпроектното изследване ще се прегледа и опцията природен газ да постъпва на входна точка Турция и да минава през изходна точка Сърбия. Това се постанова поради проектите на " Газпром " от 2019 година да прекрати доставките по Трансбалканския газопровод, който минава през Украйна и България, като размени маршрута с новоизграждащия се " Турски поток ".

Други източници на газ, на които страната ни се надява, с цел да извърши ролята на газоразпределителен център, са от азерското находище " Шах Дениз 2 " и от терминали за полутечен газ. Има и хипотетична опция за локален рандеман, за който френската Total прави изследвания в Черно море.

Според еврокомисаря Марош Шевчович, който дава отговор за енергетиката, Брюксел желае газовият хъб да работи съгласно европейското законодателство и към него газът да идва от разнообразни източници, само че най-важното - да бъде търгуван тук, а освен да минава директно през страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР