Според партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) ЦИК е принудена с

...
Според партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) ЦИК е принудена с
Коментари Харесай

Партия МИР: КЗК да каже дали Информационно обслужване законно ще обработва изборните резултати

Според партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) ЦИК е принудена с спорна норма от Изборния кодекс да разпореди пожизнено " Информационно обслужване " АД да обработва и обобщава изборните резултати както от идните парламентарни избори, по този начин и от всички последващи избори.
Политическа партия МИР алармираха и по време на консултациите за идните избори.
" С оглед идните избори за народни представители за Народно заседание на Република България и плануванаъа опция за гласоподаване посредством хартиена бюлетина и посредством машинно гласоподаване в Изборния кодекс, поражда въпросът за използването и законосъобразността на наредбата на член 57, алинея 1 т. 33 от Изборния кодекс. Тя дава пълномощието на ЦИК да разпорежда на " Информационно обслужване " АД компютърната обработка и обобщаването на данните от изборните резултати, в това число и от машинното гласоподаване. Прилагането на наредбата на член 57, алинея 1, т. 33 от Изборния кодекс може да породи сериозна колизия сред основополагащи законови нормативни актове, с което да бъде нарушен публичният интерес ", сподели зам.-председателят на Политическа партия МИР Георги Кардашев.
Според МИР активността по установяване условията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултати от изборите е значим развой по определяне на изборния резултат за всички типове избори регламентирани в Изборния кодекс и изисква характерни механически и математически знания и потреблението на профилирани осведомителни системи, хардуер и програмен продукт. Тя е в основата на процеса по установяване на изборните мандати и по образуването на главният законодателен орган в Република България.
" Информационно обслужване АД е дружество, което реализира активност по занимание и получава заплащане. В този смисъл при съществуването на възлагане на активността по член 57, алинея 1, т. 33 от Изборния кодекс сдружението ще извърши услуги против които следва да получи заплащане. Тоест би трябвало да се приложат наредбите на Закона за публичните поръчки и ЦИК да вземе решение за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка ", сподели още Георги Кардашев.
Той напомни, че 5% от капитала на Информационно обслужване АД са благосъстоятелност на физически лица, т.е. сдружението не е напълно и на 100 % държавно.
" Императивният темперамент на наредбата на член 57, алинея 1, т. 33 от Изборния кодекс не дава опция на ЦИК да разпорежда тази активност посредством провеждането на социална поръчка, каквато в тази ситуация е нужна, с цел да е транспарантен избора на реализатор, който ще дефинира крайния избирателен резултат. Именно за това използването на наредбата на член 57, алинея 1, т. 33 от Изборния кодекс е в несъгласие и нарушава правните правила на Закон за обществените поръчки регламентиращи реда за възлагането на активността по установяване условията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултати от изборите ", беше безапелационен зам.-председателят на партия МИР Георги Кардашев.
Според Кардашев възлагането на услуга на юридическо лице – търговец от страна на страната, в лицето на държавната ЦИК, без да бъдат спазени изискванията и реда на процедурите на Закона за публичните поръчки основава причина за недействително монополно състояние и директно нарушава наредбите на Закона за защита на конкуренцията, защото на съображение член 2, алинея 1, т. 2 и т. 3 измежду неговото приложно поле са и държавни органи, в това число органи на изпълнителната власт и на локалното самоуправление..
" Вменяването от страна на законодателя на задължението на ЦИК да разпореди активността по член 57, алинея 1, т. 33 от Изборния кодекс единствено и само на " Информационно обслужване " АД основава причина за недействително монополно състояние според наредбата на член 19, алинея 3 от Закона за защита на конкуренцията, защото монополно състояние може да се дава единствено със закон в случаите по член 18, алинея 4 от Конституцията на Република България, а предоставената активност в ИК не е измежду посочените в нея хипотези ", обясни още Георги Кардашев.
" Ето за какво настояваме Комисията за защита на конкуренцията да излезе със мнение, което да отговори на въпроса опонира ли член 57, алинея 1, т. 33 от Изборния кодекс на наредбите от Закона за защита на конкуренцията ", сподели още Кардашев.
От партия МИР оферират решението на казуса с директното възлагане на Информационно обслужване от страна на ЦИК да обработва и обобщава данните от изборите да се реши по два метода:
1. Чрез законодателна самодейност за изменение на наредбата на член 57, алинея 1 т. 33 от Изборния кодекс като се отстранен думите: " и разпорежда осъществяването на " Информационно обслужване " АД “ или се заменят с думите: " Тази активност Централната изборна комисия може да разпореди на трето лице според реда и изискванията на Закона за публичните поръчки ".
2. С искане от способените лица и институции, според член 150 от Конституцията на Република България за определяне на противоконституционност на наредбата на член 57, ал.1, т.33 от Изборния кодекс.
" Призоваваме всички виновни институции неотложно да се заемат с решаването на този извънредно значим проблем, който може да се окаже в основата на голям брой тъжби против резултатите от идните парламентарни избори ", беше безапелационен Георги Кардашев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР