Според оценките на ООН общото население на Индия и Китай

...
Според оценките на ООН общото население на Индия и Китай
Коментари Харесай

Защо Индия и Китай са така силно населени в сравнение с другите страни ?

Според оценките на Организация на обединените нации общото население на Индия и Китай е повече от една трета от общото човешко население на планетата. Към 2020 година Китай има 1,4 милиарда поданици, до момента в който Индия 1,38 милиарда. Общо Югоизточна Азия съставлява повече от половината от популацията на света!

Защо има толкоз доста хора в тези страни? Какво води до невиждания растеж на популацията в Азия?

Занимателна статистика

Населението на Азия постоянно се е различавало доста от европейската статистика. Изтокът има съвсем трикратно преимущество по бройка пред жителите на Европа, започвайки от 1-во хилядолетие преди новата епоха до края на XVII век.

През XVIII век темпът на напредък се забавя ненапълно, само че към средата на ХХ век Азия още веднъж стартира да претърпява демографски скок, изпреварвайки съседите си на планетата с 1,2 милиарда души.

Китай и Индия, заемащи голяма територия, са флагманите на азиатската статистика. Следват Индонезия и Пакистан. В топ 15 " народи на колосите " влизат още Бангладеш, Япония и Филипините, които са дребни по повърхност.

Така, разглеждайки аргументите за невижданата плодовитост на китайците и индийците, би трябвало да се приказва за всички страни от Източна Азия като цяло. Каква е повода за неповторимата демография на азиатските страни?

Обетована земя

В дълготраен проект броят на популацията зависи от доста условия: епидемии, естествени бедствия, равнището на медицината, политическа непоклатимост и впрочем. Има обаче 2 най-значими фактора, които са обезпечили на Китай и Индия числено предимство - това са климатът и храната.

Както Индия, по този начин и по-голямата част от Китай се намират в тропически и субтропичен климат. Това изяснява извънредно удобните условия за развиване на селското стопанство. Тези две страни имат 25% от цялата обработваема земя на света!

Трябва да се означи, че развъждането на ориз и ечемик, както и опитомяването на пилетата, прасетата, кравите и някои други животни, стартира точно от Китай и Индия и едвам по-късно доближава до Европа и другите райони на планетата.

И най-после, до момента в който пшеницата е главната просвета за европейците,в Азия се отглежда ориз. Количеството храна, отглеждана в тропиците, е 2 или даже 4 пъти повече, в сравнение с в умерения пояс. И до момента в който славяните, германците и римляните, живеещи в не най-топлите условия, се пробват да отглеждат една годишна продукция пшеница за късото лято, китайците прибират ориз два пъти годишно.

Двете култури даже се разграничават по калорично наличие: до момента в който 1 хектар отглеждана пшеница обезпечава към 10 милиона калории, оризът обезпечава над 26 милиона калории! Съответно цивилизацията, отглеждаща ориз, просто ще може да изхрани повече от популацията си.

Хранителните остатъци водят до нараснал растеж на популацията на Азия 2-4 пъти по отношение на жителите на Европа, Африка и другите континенти. Най-вероятно същата обстановка ще продължи и в бъдеще: останалите страни изостават от Китай и Индия в пъти и е невероятно да се догонят.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР