Според организацията най-малко 5600 граждани на 33 държави, които са

...
Според организацията най-малко 5600 граждани на 33 държави, които са
Коментари Харесай

Soufan Group: Връщащите се джихадисти са заплаха

Според организацията минимум 5600 жители на 33 страни, които са воювали на страната на терористичната организация, са се завърнали в родината си

© BASSAM KHABIEH Още по тематиката
Багдад лиши от кюрдите контрола над Киркук и основни петролни кладенци

Съединени американски щати са за мирното практикуване на взаимна власт на централни и районни държавни управления
17 окт 2017
Багдад пробва да изолира кюрдите от света

Президентът Ердоган заплаши Иракски Кюрдистан с обсада и апетит
27 сеп 2017
По остриетo на ханджара*

Референдумът в иракски Кюрдистан
21 сеп 2017
Всички (без Израел) против кюрдския референдум за самостоятелност

Иракските кюрди се готвят да разгласят своя страна след вота на 25 септември
17 сеп 2017 Хиляди джихадисти от разнообразни страни, които са избягали от изгубените от " Ислямска страна " територии в Ирак и Сирия, могат да породят съществени проблеми със сигурността при завръщането си в родните им страни. Това предизвести Soufan Group, консултантска организация в областта на сигурността, основана във Вашингтон. Според данните й минимум 5600 жители на 33 страни, които са воювали на страната на терористичната организация, са се завърнали по родните си места, откакто тя загуби забележителна част от завладените територии в Ирак и Сирия. През 2014 година " Ислямска страна " разгласи халифат на територия с размерите на Италия, които завладя. Оттогава тя е изгубила 85% от следените от нея територии след офанзивата на Съединени американски щати и Русия.

Но макар колапса Soufan Group счита, че опасността от завръщащите се задгранични бойци остава на дневен ред, защото " до момента в който " Ислямска страна " губи териториален надзор върху халифата си, съвсем няма подозрение, че групата или нещо сходно на нея ще преживее интернационалната акция. Докато изискванията, разрешили на групата да съществува, остават налице, " Ислямска страна " или нещо сходно ще оцелее, предизвестява организацията, оповестява dnevnik.bg.

Най-много от Русия

Повече бойци на " Ислямска страна " в Сирия и Ирак са пристигнали от Русия, в сравнение с от Саудитска Арабия и Тунис, демонстрират данните от отчета на Soufan Group. Според отчета бойците от Русия, пристигнали в Сирия и Ирак към лятото на 2017 година (от появяването на " халифата " преди три години), са били 3417. Следват Саудитска Арабия (3244), Йордания (3000), Тунис (2926) и Франция (1910).
Данните на организацията от 2015 година посочваха Саудитска Арабия като втора след Тунис с 2500 бойци, а Русия - трета с към 2400.

Завръщащите се бойци

Броят на задграничните жители, завърнали се в родината си от Ирак и Сирия, не зависи от броя на отпътуванията, сочи отчетът. В Русия пристигналите са към 400, в Саудитска Арабия - към 700, в Тунис - към 800, в Йордания - към 250. Близо половината от 800 английски жители, отпътували за бойните полета на " халифата ", са се завърнали в Обединеното кралство.

Споменава се, само че не се разяснява обявената от съветския президент Владимир Путин оценка, съгласно която близо 10% от всички 9000 бойци от Русия и някогашните руски републики са се прибрали от Сирия и Ирак, с уточнението, че Путин не показа обособена оценка за Русия. (В настрана изказване през февруари той цитира данни на службите, съгласно които броят на съветските джихадисти в " Ислямска страна " доближава 4000.)

Цитирани са и данни на неправителствената организация Radicalizaton Awareness Network от юли 2017 година, съгласно които близо една трета от петте хиляди жители на страни от Европейски Съюз, включили се към " халифата ", са се завърнали.

Докладът твърди, че броят на непознатите бойци в Ирак и Сирия надали ще се усили поради засиленото военно наличие на редица страни и на локални сили в двете страни. Същевременно в следствие от ограниченията, които би трябвало да попречат на бойците да стигат до Ирак и Сирия, доста джихадисти са се преместили в територии на Афганистан, Либия и Югоизточна Азия (например Филипините), където работят свързани с " Ислямска страна " бойци.

България също участва

България участва в таблицата на страните, жители на които са отишли в Ирак и Сирия. Посоченият брой на пристигналите е " по-малък от 10 " - най-малката численост в листата. В графата " арестувани във, депортирани от, недопуснати във или сложени в лист за наблюдаване от Турция " попадат числата 21/77. Няма информация за оставащи или завърнали се. Данните, с които разполага организацията за България, обаче са от 2015 година Те идват от Международния контратерористичен център в Холандия, който от своя страна цитира Министерството на вътрешните работи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР