Според обвинителния акт към периода на извършване на престъпните деяния

...
Според обвинителния акт към периода на извършване на престъпните деяния
Коментари Харесай

Делото за гонката с мигранти край Казичене, в която загина полицай, влезе в съда

Според обвинителния акт към интервала на осъществяване на незаконните действия той не е имал брошура. На 21 ноември 2022 година вечерта той управлявал фирмен автомобил " Рено ", откакто бил използвал разнообразни типове наркотични субстанции - метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин.

Малко след среднощ той спрял на завой на път наоколо до село Първенец край Ямбол, където качил в автомобила 12 мигранти - 10 от Сирия и двама от Йемен, като един от тях бил под 16-годишна възраст. След като качил мигрантите в автомобила, той потеглил към София. Целта била да вземе по 4500 евро на човек.

Рано сутринта на автомагистрала " Тракия ", след мотел " Ихтиман " в посока София, имало полицейски автопатрул с двама чиновници на реда. Обвиняемият споделил на мигрантите да се снишат на седалките, с цел да не се виждат. В опит да не бъде видян и спрян, той управлявал автомобила паралелно на камион.

Полицаите обаче видели автомобила, подали звуков и светлинен сигнал и защото мъжът не спрял, а ускорил, те го последвали. При преследването мъжът ускорявал скоростта на придвижване и навлизал непрестанно в другите пътни ленти. С цел да избяга от полицейския автомобил Луканов почнал да кара с висока скорост и в спешната лента. Той се движел със скорост приблизително към 140 км/ч, като тук-там достигал към 180 км.

По същото време различен чиновник на реда се намирал на автомагистралата в региона на хотел " Черна котка ". Той чул в радиоефира разпореждане да се спре цялото придвижване по платното в посока София. В осъществяване на нареждането служителят на реда излязъл на самото пътно платно и подал със стоп палка явен и забележим за всички участници в придвижването сигнал за прекъсване на колите в трите ленти, като всички участници се подчинили и спрели.

Полицейският чиновник се насочил към спешната лента, където застанал по средата и още веднъж подал явен и забележим сигнал за прекъсване на придвижването със стоп палката. В този миг забелязал движещия се в спешната лента с висока скорост лек автомобил на обвинения, преследван от полицейски автомобил с включени светлинен и звуков сигнал. Автомобилът на обвинения въобще не намалявал скоростта си и служителят на реда се отдръпнал настрана, с цел да не бъде прегазен. Луканов траял да ръководи в посока на околовръстния път, следван от полицейския автопатрул.

Същевременно други трима чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи пътували с полицейски автомобил. Превозното средство било спряно до мантинелата с пуснати светлинни сигнали. Когато чули, че доближава преследваният бус, двама от чиновниците на реда незабавно слезли от автомобила. Другият леко изместил полицейския бус по този начин, че да се вижда по-добре, без да стъпва на платното за придвижване и без да пречи на придвижването. Независимо че бусът " Рено мастер " се виждал гладко, Луканов не понижил скоростта на управлявания от него автомобил " Рено трафик " и се блъснал в полицейския бус.

Вследствие на удара служителят на реда получи тежка съчетана контузия и месец по-късно, без значение от лекуването, умря в болница. При удара пострадаха и двама мигранти.

В рамките на следствието Найден Луканов се призна за отговорен и изрече страдание за осъществените от него закононарушения, напомнят от държавното обвиняване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР