Според обстоятелствата и перспективите за работа на топлоелектрическите централи, използващи

...
Според обстоятелствата и перспективите за работа на топлоелектрическите централи, използващи
Коментари Харесай

България - основен газов хъб за Югоизточна и Централна Европа?

Според събитията и вероятностите за работа на топлоелектрическите централи, употребяващи въглища и според от напредъка по осъществяване желанието за създаване на АЕЦ " Белене ", ще се проучва нуждата от въвеждането в употреба на заместващи мощности на природен газ.  Тази вероятност е посочена за електроенергийната сигурност на страната в оповестения за публично разискване план на " Детайлизирана тактика по Приоритет 4 „ Кръгова и нисковъглеродна стопанска система “ на Националната стратегия за развиване " България 2030 ". Иначе, планът с визия 2030 година, планува построяването на 2 000 MW нова нуклеарна мощ, за която се показва, че " дружно с употребата на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй ”, ще способства за енергийната сигурност на страната и района ". 
Припомняме, съгласно ръководителя на енергийната комисия на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов, АЕЦ " Белене " може да стартира работа най-рано през 2032 година. По думите му, " Това може да се случи, когато в идващото Народно заседание има задоволително болшинство, което е проенергийно и проядрено насочено ". 
В тактиката за идващите 10 години се залага и на ограничения, свързани с развиването на енергийната инфраструктура, поддръжка за консолидираното в електроенергийните мрежи на електрическата сила, създадена от възобновими източници, както и от по-широкото потребление на интелигентни системи за предпазване на сила. 
Проектът планува още създаване на нов въздушен междусистемен електропровод сред Република България и Република Гърция; междусистемна електрическа линия сред Република България и Румъния, включваща създаване на нов електропровод 400 kV сред п/ст „ Добруджа ” и п/ст „ Бургас " ; построяването на нов двоен междусистемен електропровод 400 kV сред Република България и Република Сърбия; хидро-помпено акумулиращ план в България – Яденица. Ще бъдат осъществени уреди за предпазване на сила и електроцентрали за водород (Power to X).
Позициониране на България като един от главните газоразпределителни центрове в Югоизточна и Централна Европа, създаване на нови енергийни мощности и обезпечаване на електроенергийна сигурност освен в страната, само че и в района, предначертава  още планът на тактиката. 
Плановете са без изясненост за нужния финансов запас, само че при конкретизирани източници на финансиране, като всички са отвън страната: Европейски фондове, частни вложения, интернационалните финансови институции.
Основната цел е " повишението на ресурсната и в частност енергийната продуктивност, при следване на правилата на кръговата стопанска система и стимулиране внедряването на нисковъглеродни, ресурсно ефикасни и безотпадни технологии ".
За да станем главен газоразпределителен център освен в Югоизточна, само че и в Централна Европа, планът планува да създаване на междусистемните газови връзки с Гърция, със Сърбия, терминала за полутечен газ до Александруполис, транспортен кулоар през Словакия, Унгария, Румъния, България, както и газовия разпределителен център " Балкан ". Освен разширение на потенциала на газовото вместилище " Чирен " ще се търсят благоприятни условия за изграждане на ново вместилище, както и разширение на газопреносната мрежа и поощряване на газификацията на семействата, дребния и междинен бизнес.
Ще се обезпечат нужните количества природен газ за вътрешно ползване и за търговия в района, написа в плана, а за самата търговия с природен газ се показва, че ще се развива на пазарен принцип при свободно договаряне. 
Какво демонстрира държавната тактика за успеваемостта на стопанската система ни четете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР