Според новоприетия чл. 54 от бюджета за 2022 г. финансовите

...
Според новоприетия чл. 54 от бюджета за 2022 г. финансовите
Коментари Харесай

Кметовете ще се отчитат пред Василев за разходите си |

Според новоприетия член 54 от бюджета за 2022 година финансовите планове на финансовите разноски на общините ще се показват в Министерство на финансите по ред, избран от вицепремиера и финансов министър Асен Василев. 

Въпреки съпротивата на опозицията депутатите одобриха бюджета на общините за 2022 година От 148 народни представители, „ за “ гласоподаваха 130, „ срещу “ 74, никой не гласоподава „ въздържал се "

Общата дотация на общините на делегираните от страната действия е 4,8 милиарда лв.. Целевата дотация за финансови разноски е общо 291 млн. лв.. 

Движение за права и свободи: Асен Василев желае да стане най-големият кмет на България

Фактът, че общинските кметове ще се регистрират пред Асен Василев, не се хареса на Движението за права и свободи. Рамадан Аталай счита, че ръководещите се пробват да централизират властта, тъй че да заличат престижа и опцията на кметовете да се разпореждат с бюджета си.

Той сподели от трибуната писмо от вицепремиера Асен Василев до Национално съдружие на общините в България, в което по думите на Аталай става дума за концентрация на публичните финанси.

„ Вместо да децентрализираме ръководството, желаете да накараме приходите от локалните налози да са подчинени на господин Василев. Явно господин Василев желае да стане най-големия кмет на България “, съобщи Рамадан Аталай.

По думите му, в случай че ръководещите се пробват да сложат чатала на врата на кметовете, то това е тъй като виждат, че нямат кметове, а другите партии имат.

„ Обръщам внимание – това, което се случва с опита за централизиране на паричните потоци, ще ни изиграе доста неприятна смешка “, каза Аталай.

Други депутати от Движение за права и свободи също се възмутиха от концепцията за концентрация на общинските средства. Адлен Шевкед съобщи, че няма по какъв начин кмет или кметски наместник да ръководи в своята община, в случай че Министерството на финансите желае да централизира тези средства и да ги разпределя както Асен Василев „ пожелае “.

ГЕРБ упорстваха за 163 милиона повече за превоза за Столична община

Бившият транспортен министър Росен Желязков от ГЕРБ изиска нарастване на бюджета за градския превоз в София и от 15 милиона лв., той да стане 178 милиона.

Депутатите от ГЕРБ в залата оказаха сериозна опозиция на понижението на средствата, с които ще разполага кметът Йорданка Фандъкова.

По думите на Румен Христов от ГЕРБ има фрапантно повишаване на разноските на общината поради пандемията – хората са спрели да си купуват карти за градския превоз и стоят повече у дома.

„ Разбирам, че това понижение на средствата на общината е опит за наказване на сегашната администрация на общината, която е от ГЕРБ, само че по този начин наказвате хората “, сподели той.

Съпартиецът му Александър Ненков също се включи в дебата: „ Правите го целеустремено, тъй като кметът е от ГЕРБ, само че вие по този начин санкционирате всеки софиянец. Общината ще би трябвало да взима заеми, с цел да запълни тези дупки. Следствен отдел към окръжна прокуратура ще би трябвало да си редуцира финансовите разноски, с цел да си платят тока, газа и на чиновниците “.

Венеция Нецова-Ангова от „ Продължаваме промяната “ им отвърна, че концепцията е да се възвърне равнопоставеността сред общините. „ Наистина около Коронавирус има понижаване, само че услугата не е конкурентноспособна по отношение на другите способи на превоз “, съобщи тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР