Според ново проучване столицата на Индонезия Джакарта е най-замърсеният град

...
Според ново проучване столицата на Индонезия Джакарта е най-замърсеният град
Коментари Харесай

Ново проучване разкрива кой е най-замърсеният град в света

Според ново изследване столицата на Индонезия Джакарта е най-замърсеният град в света, а президентът на страната може би има кашлица, с цел да го потвърди.

Тази седмица министри в югоизточната азиатска страна потвърдиха, че президентът Джоко Уидодо от седмици се бори с кашлица и допуснаха, че тя може да е обвързвана с влошеното замърсяване на въздуха в 10-милионния град.

Новината пристигна единствено дни откакто швейцарската компания IQAir разгласява данни, съгласно които качеството на въздуха в Джакарта се е влошило през последните седмици и е станало най-лошото в света.

" Президентът Джоко Уидодо изиска в границите на една седмица да има съответни стъпки (за справяне със замърсяването на въздуха). Той кашля от съвсем четири седмици и сподели, че в никакъв случай не се е чувствал по този метод ", съобщи пред кореспонденти министърът на туризма и креативната стопанска система на Индонезия Сандиага Уно след парламентарна среща сред министри в Джакарта в понеделник.

Jakarta has been named the world’s most polluted city. Home to 10 million people, the Indonesian capital registers unhealthy air pollution levels nearly every day, according to Swiss air quality technology company IQAir
— Reuters (@Reuters)
Уно съобщи, че лекарите към момента диагностицират повода за кашлицата на Уидодо, само че добави, че тя може да е обвързвана с влошеното качество на въздуха, заяви филиалът на CNN в Индонезия.

На идващия ден министърът на опазването на здравето Буди Гунади Садикин също означи, че президентът се бори с кашлица, и съобщи, че министерството му ускорява тестванията измежду популацията, с цел да ревизира дали в мощно нечистите региони има нарастване на белодробните и респираторните болести като астма.

" Наблюдаваме обстановката ", сподели Буди пред кореспонденти.

" Всички отчети за въздействието на замърсяването на въздуха върху публичното здраве ще бъдат координирани със съответните министерства и публични организации за оценка ", добави той.

От неприятно към най-лошо

Замърсяването на въздуха от дълго време тормози региона на Голяма Джакарта, като съгласно специалисти фабриките, електроцентралите, работещи с въглища, и тапите по пътищата способстват за смога.

През 2019 година група от 32-ма поданици заведе гражданско дело против Уидодо - необятно прочут като Джокоуи - и няколко членове на неговия кабинет, потвърждавайки, че той не е подхванал дейности за надзор на замърсяването на въздуха и не е спазил правото им на чист въздух.

Две години по-късно те завоюваха историческа победа, когато Централният областен съд на Джакарта се произнесе в тяхна изгода. Той съобщи, че държавното управление е нарушило законите на страната за запазване на околната среда и прикани висшите чиновници да открият народен стандарт за качеството на атмосферния въздух, както и други ограничения.

Но през последните седмици качеството на въздуха в столицата стана изключително неприятно, като се утежни до най-лошото в света, съгласно данни, предоставени от IQAir, швейцарска компания за технологии за качеството на въздуха.

На 9 август Джакарта оглави листата на нечистите градове, откакто съвсем всеки ден регистрираше " нездравословни " равнища на замърсяване на въздуха, заяви компанията. От месец май насам градът непроменяемо се подрежда измежду 10-те най-замърсени града в света, съобщи IQAir.

В понеделник Уидодо председателстваше съвещание на кабинета, на което беше разисквано влошаващото се замърсяване на въздуха и прикани за незабавна интервенция на държавното управление.

Той упрекна за замърсяването " несъразмерния авто трафик, дългия изсъхнал сезон и енергийните източници - основно тези, които употребяват въглища " и предложи ограничения като проби за нездравословни излъчвания на колите и поощряване на хората да работят от у дома като способи за облекчение на казуса.

Той също по този начин съобщи, че се обмисля въвеждането на налог върху замърсяването.

Indonesian capital is world's most polluted major city, according to air quality monitoring firm IQAir.

Jakarta has topped global charts for days as authorities fail to grapple with a spike in toxic smog
— AFP News Agency (@AFP)
" През последната седмица качеството на въздуха в региона на Голяма Джакарта беше доста, доста неприятно ", сподели Уидодо. " Трябва да се прави контрол в промишлените и енергийните браншове, а също по този начин би трябвало да образоваме обществеността (за понижаване на емисиите) ", добави той.

В изявление пред кореспонденти след срещата министърът на туризма Сандиага Уно съобщи, че държавното управление преглежда " съответни стъпки " за възстановяване на качеството на въздуха в Джакарта в дълготраен проект.

" Ако погледнем триумфа на Пекин в това отношение, аз съм доста убеден, че със съдействието на локалните управляващи и бизнеса можем да подобрим и качеството на въздуха в Джакарта - това ще има дълготрайно влияние върху публичното здраве ", сподели той, като се базира на триумфа на Китай в подобряването на качеството на въздуха в столицата си.

Експертите приветстваха позицията на държавното управление.

" Замърсяването на въздуха е сериозен проблем в Югоизточна Азия ", споделя политическият анализатор Бриджит Уелш от Университета в Нотингам.

" Макар че в Джакарта има усъвършенствания (в области като) публичния превоз, те би трябвало да бъдат засилени дружно с по-добро използване на разпоредбите против изгарянето на (изкопаеми горива) и контролирано потребление на транспортни средства ", сподели Уелш.

Тя съобщи, че въпреки държавното управление да възнамерява да реалокира столицата в Нусантара, в провинция Източен Калимантан на остров Борнео, това ще стане след години и няма да реши казуса със замърсяването.

" Преместването в нова столица единствено краткотрайно ще компенсира казуса ", сподели Уелш. " Здравословните последствия от замърсяването на въздуха в Индонезия са съществени и не могат да бъдат подценявани. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР