Според ново проучване консумацията на повече флавоноли - антиоксиданти, съдържащи

...
Според ново проучване консумацията на повече флавоноли - антиоксиданти, съдържащи
Коментари Харесай

Когнитивният упадък се забавя с флавоноли, сочи проучване

Според ново изследване потреблението на повече флавоноли - антиоксиданти, съдържащи се в доста зеленчуци, плодове, чай и вино, може да забави темпото на загуба на паметта.

Когнитивният индикатор на участниците в изследването, които са консумирали най-вече флавоноли, е намалявал с 0,4 единици на десетилетие по-бавно от тези, които са консумирали минимум флавоноли. Според изследването, оповестено в Neurology, здравното списание на Американската академия по неврология, резултатите се резервират даже след поправяне на други фактори, които могат да повлияят на паметта, като възраст, пол и тютюнопушене.

" Вълнуващо е, че нашето изследване демонстрира, че изборът на характерен хранителен режим може да докара до по-бавно утежняване на когнитивните качества ", споделя в изказване създателят на проучването доктор Томас Холанд, учител в катедрата по вътрешни заболявания в медицинския център на университета " Ръш " в Чикаго.

" Нещо толкоз просто като яденето на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай е елементарен метод хората да поемат дейна роля в поддържането на здравето на мозъка си. "

Флавонолите са цитопротективни, което значи, че пазят клетките, в това число невроните, тъй че е допустимо да имат директно влияние върху познавателните качества, споделя доктор Дейвид Кац, експерт по превантивна медицина и медицина на метода на живот и хранене, който не е взел участие в изследването.
 
Според изследвания един от най-разпространените флавоноли - кверцетинът, е посочил обещаващи резултати за понижаване на появяването на колоректален рак и други типове рак. Най-голямо е наличието му в лук, а по-ниско - в броколи, боровинки, карфиол, къдраво зеле, праз, спанак и ягоди.

Друг постоянно срещан флавонол, кемпферолът, наподобява потиска растежа на раковите кафези, като в същото време резервира и пази естествените кафези. Добри източници на кемпферол са лукът, аспержите и горските плодове, само че най-богатите растителни източници са спанакът, зелето и други зеленолистни зеленчуци, както и билки като лук, копър и естрагон.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР