Според ново изследване, публикувано в списание Human Reproduction жените, които

...
Според ново изследване, публикувано в списание Human Reproduction жените, които
Коментари Харесай

Тревожна новина за жените с тегло под нормата

Според ново проучване, оповестено в списание Human Reproduction дамите, които като подрастващи или в междинна възраст са били с тегло под нормата, са доста по-склонни да преминат през менопаузата, преди да навършат 45 години.

Учени от Масачузетския университет в Съединени американски щати са стигнало до това умозаключение по време на проучване, проследяващо измененията при близо 80 000 дами от младите им години досега на нахлуване в менопауза. След това анализирали информацията, събрана при дългогодишните им наблюдения в интервала 1989-2011 година, написа научното издание Eurekalert

Учените отчели показателя на телесната маса, който употребява съотношението на тежестта на човек и растежа му, разпределението на мазнини по тялото, смяната на тежестта с годините и времето на настъпване на менопаузата.

Резултатите посочили, че при прекомерно слабите дами има с 30% по-голяма възможност да преминат през ранната менопауза, в сравнение с при останалите дами.

Обикновено менопаузата настава след 45-годишна възраст, само че в някои случай, това може да се случи и по-рано — сред 40 и 45 години.

Това се отнася за дами, чието тегло е под нормата, а в тийнейджърските си години са били свръх слаби или са имали трагични загуби на тегло няколко пъти. В тази рубрика попадат и дами, които са страдали от хранителни разстройства като анорексия.

"Нашите открития са от значително значение за дамите и техните лекуващи лекари ", съобщи ръководителят на проучването доктор Катлийн Зегда, по време на изказване пред Европейското общество по човешка репродукция и ембриология. "Жените с поднормено тегло могат да помислят и да обсъдят вероятните последствия от тези открития с лекарите си. "

Все още не е напълно ясно каква е връзката межди поднорменото тегло и началото на менопаузата, въпреки да е известно, че внезапните промени в тежестта въздействат на менструалния цикъл. Тази особеност е известна като аменорея и е разследване на хормонален дисбаланс, породен от внезапна загуба на тегло.

При дамите с наднормено тегло, въпреки това, наподобява има по-малък риск от ранна менопауза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР