Според нови правителствени данни през миналата година в САЩ са

...
Според нови правителствени данни през миналата година в САЩ са
Коментари Харесай

Рекордна пандемия от самоубийства залива САЩ - 49 500 за миналата година

Според нови държавни данни през предходната година в Съединени американски щати са се самоубили към 49 500 души, което е най-високият брой до момента, съобщи Асошиейтед прес.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, които разгласиха данните, към момента не са пресметнали % на самоубийствата за годината, само че наличните данни демонстрират, че самоубийствата в Съединени американски щати са по-чести, в сравнение с когато и да било от началото на Втората международна война.

Експертите предизвестяват, че самоубийствата са комплицирани и че увеличението им може да се дължи на редица фактори, в това число по-високи равнища на меланхолия и лимитирана досегаемост на услугите за психологично здраве.

Но главният фактор е възходящата наличност на оръжия, споделя Джил Харкави-Фридман, старши вицепрезидент по проучванията в Американската фондация за попречване на самоубийствата.

Опитите за самоубийство с потребление на оръжие приключват със гибел доста по-често, в сравнение с тези с други средства, а продажбите на оръжия са се нараснали - огнестрелните оръжия се намират във от ден на ден домове.

Неотдавнашен разбор на Университета " Джон Хопкинс " употребява предварителни данни от 2022 година, с цел да пресметна, че общият брой на самоубийствата с огнестрелно оръжие в страната е повишен предходната година до исторически най-много. За първи път броят на самоубийствата с огнестрелно оръжие измежду чернокожите младежи надминава този измежду белите младежи, откриват откривателите.

Самоубийствата в Съединени американски щати непрекъснато се усилват от началото на 2000 година до 2018 година, когато националният индикатор доближи най-високото си равнище от 1941 година насам. През тази година са регистрирани към 48 300 смъртни случая от самоубийства - или 14,2 на всеки 100 000 американци.

Миналата година, съгласно новите данни, броят им е скочил с повече от 1000, до 49 449 - към 3% нарастване по отношение на миналата година.

Най-голямото нарастване се следи при възрастните хора. Смъртните случаи са се нараснали с близо 7% при хората на възраст от 45 до 64 години и с над 8% при хората на 65 и повече години. Особено при белите мъже процентът е доста висок.

Много хора на междинна възраст и в преклонна възраст изпитват проблеми като загуба на работа или загуба на съпруг/съпруга и е значимо да се понижи стигмата и другите спънки пред тях да получат помощ, сподели доктор Дебра Хури, основен доктор на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.

Самоубийствата при хората сред 25 и 44 години са нарастнали с към 1%. Новите данни сочат, че самоубийствата са станали втората водеща причина за гибел в тази възрастова група през 2022 година, спрямо № 4 през 2021 година

Българска телеграфна агенция
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР