Според нов доклад, достъпът до противозачатъчни средства и други форми

...
Според нов доклад, достъпът до противозачатъчни средства и други форми
Коментари Харесай

Силно неравенство в Европа при достъпа до контрацепция

Според нов отчет, достъпът до противозачатъчни средства и други форми на контрацепция в Европа остава видимо несиметричен, съобщи Euronews.

Така нареченият Атлас на европейската политика в региона на контрацепцията откри, че има да се свърши още доста работа, с цел да се помогне на фамилиите да имат деца по плануван и обмислен метод.

Изпълнителният шеф на Европейския парламентарен конгрес за полови и репродуктивни права (ЕПФ) Нийл Дата съобщи, че в 46-те изследвани страни единствено " 57% от дамите в Европа употребяват модерни контрацептивни средства ".

Той добави, че малко над една трета от бременностите в Европа са непредвидени - само че не безусловно нежелани - което " съставлява най-ниският % в света ".

Въпреки това в 27-те страни от Европейски Съюз достъпът до контрацептивни средства, съвещания и онлайн информация се разграничава доста.

Франция и Белгия имат най-високи равнища на потребление на противозачатъчни средства, а най-ниски са те в Полша и Унгария.

Дата съобщи, че държавните управления би трябвало да се уверят, че контрацепцията се покрива от националните здравни системи, както и да имат специфични юношески стратегии, ориентирани към този въпрос.

" Много младежи може да имат фамилни проекти, само че не и за идващите няколко години. Така че за тях може да са по-подходящи някои типове контрацепция, които са с дълготрайно деяние и обратими, в сравнение с някои други, които изискват всекидневно увещание, като да вземем за пример противозачатъчните таблетки ", сподели той.

По-малко от половината от изследваните страни включват в националните си здравни системи опцията да покриват напълно или отчасти разноските за противозачатъчни средства, в това число по-скъпите типове като инжекции, вътрематочни средства и импланти.

Софи Ин " т Велд, член на неофициалната група, известна като " Евродепутати за полови и репродуктивни права ", съобщи пред Euronews, че Брюксел не е бил задоволително деен по този въпрос.

" Проблемът е, че Европейската комисия постоянно е била извънредно плаха и неохотна, не смее да " отиде там ", тъй като счита, че това е прекомерно политическо ", изясни тя.

" Има [европейски] акции за рака, затлъстяването, Алцхаймер... за какво не и за контрацептивите и фамилното обмисляне? Защото това е част от политиката в региона на публичното здраве. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР