Според Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия,

...
Според Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия,
Коментари Харесай

Таван на цените е невъзможен, обявиха търговските вериги

Според Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, питателните вериги имат доста разноски, които включват в крайната цена
" Таван на цените е неосъществим. При опита, който има Унгария от сходна мярка през последната година, и при опита на България от 90-те години – таван на цените е неосъществим. Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за координиране сред страната и търговците, може да докара и до нездравословни последици. Ако таванът на надценките важи за огромни и за дребни търговци, огромните биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, само че финансовото задължение за поемането на един подобен вид ангажимент от страна на дребните търговци би бил пагубен ".

Това сподели пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия, организацията, която съставлява ползите на огромните търговски хранителни вериги.

И добави, че регулярната цена, която се поставя от време на време в даден магазин, не е наложително да е продажната, на която се осъществя стоката.

" Ако регулярната цена на кашкавала е 16 лв., а промоционалната е 12 лв. и 80% от вашите продажби са минали на понижената цена, то каква е действителната надценка в комерсиалния обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в комерсиалната мрежа е сред 16 и 32 лв.. Това не е ли конкурентна среда? Вадейки от подтекста някакъв образец и цитирайки най-високата допустима продажна цена, която може да се откри в магазинната мрежа, това не е ли манипулативно? "

Вълканов уточни по какъв начин се образуват надценките на комерсиалните вериги, с изключение на облагата:

" Всеки разход, който имат – за превоз и логистика. Според формалната статистика на Национален статистически институт през предходната година товарният авто превоз като услуга е 20% нагоре. Електроенергията също не е малко перо. След държавните обезщетения за предходната година електрическата енергия е със 70% нагоре по отношение на цената през 2021 година. Работните заплати също са с 20% нагоре единствено за една година ".

По думите му повече от актовете, формирани по време на инспекциите на Комисията за отбрана на потребителите сред 15 февруари и 8 март, ще паднат в съда.

" Не би трябвало по лековат метод да се лепят етикети върху цялостен бранш на стопанската система... Ако има компании, при които има централизация на нарушавания, и се потвърди, че това е по този начин, дано си понесат следствията ". 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР