Според Nikkei Asian Review посещението на делегация от американски официални

...
Според Nikkei Asian Review посещението на делегация от американски официални
Коментари Харесай

Властите на САЩ и Китай се застъпиха за диалог относно контрола на износа

Според Nikkei Asian Review визитата на делегация от американски публични лица в Пекин е довело до съглашения за основаване на работна група, която постоянно ще разисква възможни нови ограничавания за надзор на износа и тяхното отражение върху стопанските системи на двете страни. Служителите на Съединени американски щати и Китай се съгласиха, че неконтролираното разширение на глобите не е от изгода за никого.

Срещата сред министрите на търговията на Съединени американски щати и Китай тази седмица е довела до основаването на работна група, която постоянно ще разисква въпроси, свързани с външната търговия и капиталовия климат в двете страни. Работната група ще включва както чиновници на министерствата на търговията, по този начин и представители на бизнеса. Групата ще заседава 2 пъти годишно, с цел да разисква настоящи въпроси, а първата сходна среща е планувана да се организира в Съединени американски щати при започване на идната година.

Въпросите на експортния надзор в полупроводниковата промишленост и други основни области на стопанската система ще бъдат обсъждани настрана, като заместник-министрите ще съставляват ползите на външнотърговските ведомства на двете страни. Първата среща на групата ще се организира през днешния ден в Пекин. Министрите на търговията на двете страни ще се срещат персонално най-малко един път годишно, с цел да се избегне „ неочакваното изостряне на взаимните несъгласия “.

От октомври предходната година, когато Съединените щати започнаха да лимитират доставките на съоръжение за чипове и компютърни ускорители за Китай, двете страни натрупаха доста искания една към друга. През първата половина на годината износът на съоръжение за произвеждане на полупроводникови съставни елементи от Съединени американски щати за Китай е намалял на половина. През тази година китайските управляващи ограничиха държавните структури при покупките наизуст, създавана от американската Micron Technology, а също по този начин вкараха условия за лицензиране на износа за Съединени американски щати на галий и германий, които са нужни на американския защитителен бранш. В началото на август американските управляващи излязоха с самодейност за ограничение на вложенията на поданици на тяхната пълномощия в 3 основни сегмента на китайската стопанска система: произвеждане и създаване на полупроводникови съставни елементи, изкуствен интелект и квантови калкулации.

Тази седмица министърът на търговията на Съединени американски щати съобщи пред китайския си сътрудник Ван Вентао, че американските ограничавания са ориентирани само към отбрана на ползите на националната сигурност на Съединени американски щати и правата на индивида в самия Китай и нямат за цел да лимитират растежа на китайската стопанска система като цяло. Разширяването на глобите стартира да тревожи управляващите в двете страни на най-високо ниво. За първи път от 15 години насам в края на последната половина на годината Китай отпадна от статута си на максимален вносител на артикули в Съединени американски щати. Преките вложения на Съединени американски щати в китайската стопанска система спаднаха с 90% през второто тримесечие до най-ниското си равнище от 1998 година насам.

По време на срещата на формалните лица американската страна прикани за развиване на взаимноизгодни връзки с Китай в области, които не засягат националната сигурност – по-специално в региона на туризма. Съединени американски щати са обезпокоени от намаляването на вноса на създадени в Съединени американски щати цивилен въздухоплавателни средства в Китай, който е понижен със 70% сред 2018 и 2022 година. Смята се, че Джина Реймондо е убедила китайските си сътрудници да разширят покупките на артикули на Boeing. Посещението на министъра на търговията на Съединени американски щати в Китай не се преглежда от други публични лица като предвестител на забележителна промяна в връзките сред двете страни. По-скоро става въпрос за ръководство на комплицирани връзки. От юни насам това е четвъртото посещаване в Китай на американски държавни чиновници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР