Според непотвърден доклад, публикуван за първи път през 2021 г.

...
Според непотвърден доклад, публикуван за първи път през 2021 г.
Коментари Харесай

Китайските държавни медии подклаждат твърдението, че президентът на Тайван ще избяга от война

Според непотвърден отчет, оповестен за първи път през 2021 година и отразяван в навечерието на парламентарните избори на острова, през януари 2024 година, отиващият си президент на Тайван Цай Инуън възнамерява да избяга със аероплан от Съединени американски щати, в случай че избухне война с Китай, оповестява „ Агенция Ройтерс “.

В различен материал се споделя, че Цай е дала на своите довереници ВИП пропуски за „ бягство “ . Те са измежду многото неподкрепени истории за подготовката на Цай да избяга от нездравословни последствия, които са били подадени на острова от китайските държавни медии, съгласно разбор, направен за „ Ройтерс “ от Центъра за проучване на осведомителната среда (IORG), основана в Тайван неправителствена организация.

Анализът на IORG разкрива, че разказът за това, че Цай възнамерява да избяга, в случай че избухне война с Китай , и че тайванските военни учения са подготовки за това, произлиза от медия, следена от Китайската комунистическа партия (ККП) през юни 2021 година, и бързо е още един от други публични китайски новинарски източници.

Тайпе неведнъж е заявявал, че известията са погрешни. Правителството не е показало обществено подробни проекти за управлението при положение на спор. Ройтерс не можа без значение да откри съществуването на такива проекти за бягство . „ Ройтерс “ помоли IORG да проучва произхода на историите за военните учения на Тайван , защото ученията провокираха гнева на Китай, отварят нов раздел и доста интернационално отразяване.

IORG е непартийна група от социолози и анализатори на данни, финансирана от университетски институции и организации, подкрепяни финансово от Англия и Съединените щати. Организацията откри над 400 материала, в които военните учения, в това число годишните учения „ Хан Куан “ , се показват като подготовки за дезертьорство на тайванското управление , което съгласно IORG наподобява като координиран опит на Пекин да подкопае ръководещата Демократична прогресивна партия (ДПП).

Китайската работа по въпросите на Тайван, която дава отговор за връзките с Тайпе, съобщи в отговор на въпроси на Ройтерс, че проучването на IORG включва „ измислени и злонамерени “ изказвания . Службата твърди, че Китай е жертва на „ когнитивна война “ – опити за влияние върху публичните настроения посредством разпространение на дезинформация – от страна на ДПП. Според службата партията е основала верига за доставка на дезинформация , която наранява възприятията на сънародниците. Анализът на текстови публикации и видеоклипове, оповестени сред април 2021 година и 13 януари 2024 година, беше осъществен с технологии за обработка на данни, които разрешиха на IORG да откри произхода на избрани разкази и обвързваните с тях основни думи.

Въпреки напъните за китайско въздействие, Лай Чинг-те от ДПП беше определен за президент на 13 януари, макар че партията загуби парламентарното си мнозинств о. Лай ще встъпи в служба на 20 май.

Пекин , който от дълго време се пробва да принуди демократично управлявания Тайван да одобри китайските искания за суверенитет , преглежда Цай и Лай като сепаратисти .

Китай показва поддръжката за претендентите на ДПП като гласоподаване за война заради отхвърли на Лай да одобри позицията на Пекин, че Тайван е част от „ един Китай “ . По време на акцията Лай настояваше, че не се стреми да промени статуквото, при което Тайван се употребява с фактическа самостоятелност, само че с доста лимитирано публично дипломатическо признание. Пекин упорства за вероятно обединяване с Тайван , който ККП в никакъв случай не е управлявала, в „ един Китай “. Той не се е отказал от потреблението на мощ за постигането на тази цел.

Точки за диалог

Историите, представящи управлението на КДП като подпалвачи на войната, които биха избягали при положение на спор , се трансфораха в тематика за диалог в Тайван и бяха употребявани от някои медии и опозиционни политици, с цел да подлагат на критика КДП.

Според разбора на IORG броят на историите постоянно нараства в политически чувствителни моменти, като да вземем за пример визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе през 2022 година и годишните военни учения. Обсъждането на тези истории от опозиционни политици и в обществените медии също се е нараснало през тези интервали на нараснало напрежение, демонстрира анализът. Около тези интервали държавните медии в Пекин и провинция Фудзиен покрай Тайван, както и основаните в Хонконг медии, за които тайванските разследващи служби настояват, че са свързани с ККП, са разгласили над 93 % от 439-те истории, представящи ученията като подготовка за дезертьорство на основни тайвански водачи, съобщи IORG. Много от историите бяха в допълнение подсилени от пропекински гласове , в това число тайвански медии и сметки в обществените медии, откри IORG.

Министерството на защитата на Тайван съобщи в отчет до Народното събрание от 7 март, че Пекин е употребявал държавните медии и „ локални сътрудници “, с цел да популяризира разкази, които биха отслабили доверието в държавното управление. То не назова имената на хипотетичните сътрудници. Отделно от това президентската канцелария съобщи пред „ Ройтерс “, че Китай е взел участие в „ дезинформационна война “ против острова .

Основната тайванска опозиционна партия Куоминдан (КМТ), която поддържа по-тесни връзки с Китай, само че отхвърля да е пропекинска, съобщи в отговор на въпросите на „ Ройтерс “, че рецензиите ѝ към ДПН не значат, че тя би трябвало „ да бъде упреквана като нелоялна или да бъде неправилно определяна като помощник на когнитивната война, от която и да е външна враждебна мощ “ . КМТ добави, че се опълчва на всякаква „ когнитивна война “, водена от външни сили , в това число Пекин, за интервенция в изборите в Тайван .

Фуджиански генезис

Анализът на IORG сподели, че подкрепяната от ККП Fujian Daily Press Group, която ръководи мрежа от новинарски портали с фокус върху Тайван , стои зад към 20 % от 439-те материала. Fujian Daily Press Group и другите медии, упоменати в този материал, не дадоха отговор на запитванията за коментар. Проучването на IORG обгръща повече от 1 300 китайски публични новинарски медии; над 500 000 акаунта в YouTube, Weibo и Douyin – китайската версия на TikTok; и повече от 1,2 милиона китайски страници във Фейсбук. Компаниите майки на YouTube, Weibo и Douyin не дадоха отговор на запитванията за коментар.

От 439-те публикации, оповестени сред април 2021 година и 13 януари, в които тайванските военни учения се преглеждат като подготовки за бягство на Цай, 110 са оповестени в основани в Пекин издания, в това число в задграничните издания на People’s Daily и Global Times. Други 169 пристигнаха от Хонконг , който от дълго време е център на китайскоезични медии , а 130 бяха оповестени от Фуджоу , столицата на Фудзиен . От тях уебсайтът Taihainet, ръководен от Fujian Daily, и обвързваните с него сметки в обществените медии разгласиха близо 90 материала.

Историята, че управлението на Тайван ще избяга със аероплан , се появява на 10 юни 2021 година в публикация на Fujian Daily, откри IORG. Вестникът назовава американския боен транспортен аероплан C-17, който е посетил Тайван през същия месец, „ аероплан за бягство “ на тайванското управление. В рамките на три месеца след публикуването на материала сходни разкази се появиха в 22 публикации или видеоклипове, оповестени от други китайски държавни медии, както и в сметки в обществените медии в Китай и Тайван и в мнения на тайвански медии и политици.

Медийната персона Джау Шоу-кон , който беше претендент за вицепрезидент на КМТ тази година, написа във Facebook през август 2021 година – малко откакто Кабул падна под ударите на талибаните – че се чуди дали Цай ще подаде оставка и ще избяга със аероплан, „ в случай че врагът е пред портите, както стана в Афганистан “ .

Политици от тайванската съпротива, които се стремят към поста на парламентарните избори през 2024 година, като да вземем за пример високопоставеният народен представител от КМТ Фу Кун-Чи, също допуснаха, че ДПН ще избяга. На 10 декември пред навалица от стотици хора на протест Фу акцентира:

„ Онези, които не могат да избягат, ще бъдат като вас, елементарните хора, събрани тук. “

Цай и офисът на Фу не дадоха отговор на запитванията за коментар. Тайван има дейни и пристрастни медии , като някои издания и персони се застъпват за публична самостоятелност , а други поддържат по-тесните стопански и политически връзки с Пекин. Свободата на словото – в това число по въпроси, свързани с бъдещите връзки на острова с Китай – е предпазена от закона.

Местни истории

Други разкази стартират от основани в Тайван новинарски издания или обществени медии, преди да бъдат изменени и подсилени от други, съгласно хронологиите, формирани от IORG. На 8 септември 2022 година тайванската медия Storm Media разгласява материал, базирайки се на неидентифицирани източници, в който се споделя, че Цай е издала „ конфиденциален пропуск “, даващ на доверени лица фаворизиран достъп до военни убежища при положение на война. Кабинетът на Цай опроверга историята.

На 14 септември историята беше изменена в роман за „ бордна карта за бягство “ от онлайн издание, ръководено от основаната в Хонконг China VTV, която тайванското бюро за следствие обществено упрекна във финансови връзки с китайските управляващи .

VTV не отговори на молбата за коментар. Версия на описа за „ пропускът за бягство “ е била публикувана от най-малко две дузини изявления или сметки в обществените медии , основани в Тайван или Китай , откакто е излязъл материалът на Storm Media, откри IORG. Съдиректорът на IORG Ю Чихао посочи:

„ По-преувеличените изказвания вършат предходните пресилени изказвания по-малко пресилени и даже по-достоверни. “

„ Усилията на Китай за външно въздействие оказват помощ на Пекин да доближи до необятна публика “ , разяснява професорът по публицистика от Университета на Хонконг Фу Кинг-ва.

Но резултатите от тях постоянно не са ясни, посочи той, като добави, че „ няма налични доказателства за това дали в действителност са ефикасни за смяна или оказване на влияние върху локалните политически условия или резултати в другите страни “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР