Според неотдавнашен експеримент, проведен от държавния университет на Западна Австралия

...
Според неотдавнашен експеримент, проведен от държавния университет на Западна Австралия
Коментари Харесай

Защо вкусната храна ни прави по-щастливи?

Според скорошен опит, извършен от държавния университет на Западна Австралия „ Едит Коуан “, един елементарен табиет може неведнъж да ускори удоволствието от яденето. Има доста способи човек да усъвършенства настроението и благоразположението си. За едни това е спортът, за други задушевният диалог с другар, а трети се усещат удовлетворени и щастливи след  апетитен обяд или вечеря.

Експериментът потвърдил връзката сред храната и щастието и също така открил, че с помощта на една елементарна, само че ефикасна ловкост ситите и задоволени хора могат да се усещат освен по-щастливи, само че и по-здрави. Тайната била в домашната храна. Резултатите от опита, който обхващал 657 души, ясно посочили, че приготвянето на вкусни и разнородни ястия в личната кухня е извънредно удовлетворяващо и се грижи за обединяването на тялото и духа. Участниците трябвало да преминат седемседмичен курс по  здравословно хранене.

Учените разкрили, че след програмата феновете готвачи са подобрили доста общото и психологичното си здраве, както и субективната си жизнеспособност (чувствали се по-бодри и жизнерадостни). Освен това придобили огромно доверие в здравословните привички за хранене и в готвенето.

Според ръководителката на опита доктор Джоана Рийз подобряването на храненето посредством готвене дава опция за попречване на психологични проблеми, затлъстяване и други метаболитни нарушавания и даже за лекуването им. Всъщност позитивното влияние върху душeвността не зависи безусловно от това какъв брой здравословна или качествена е храната.

Дори с по-обикновена храна човек може да се възползва от преимуществата на готвенето – задоволство от това, че е приготвил със личните си ръце ядене, на което да се любува.   

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР