Според него очевидно можем без руски петрол, а това струва

...
Според него очевидно можем без руски петрол, а това струва
Коментари Харесай

Експерти: Изключват ни от ембаргото на руския петрол, но ни налагат други ограничения?

Според него явно можем без съветски нефт, а това коства някакви пари като вложения. В момента съветският нефт е на ниска цена, означи Димитров.

" Дори да има изключения, най-вероятно те ще са обект на спомагателни ограничавания. Първоначалното предложение на Европейска комисия не беше от през днешния ден за на следващия ден да спрем потреблението на нефт, имаше гратисен интервал 6-8 месеца, които биха били задоволителни за вложения и да се обезпечат доставките от други страни ", съобщи основният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в " Денят ON AIR ".

По думите му механически е допустимо да се оправим и без съветски нефт. Отстъпката от вид Urals не стига до рафинерията и по тази причина цените на горивата са такива. Това е остарелият проблем с " Лукойл ", посочи той.

Димитров чака с талона на автомобила да получаваме оповестената отстъпка от 25 ст. за литър гориво, след което страната да ги възвръща на бензиностанциите. Но призна, че има малка врата за злоупотреби.

" Това е извънредно административно тромаво, благоприятни условия за злоупотреби има. 25 ст. е единствено нарастването на цената на горивата за последните 3-4 седмици. Можеше да се намерения за обществена помощ към семейства, които изпитват усложнения ", сподели на собствен ред Стайков.

Той е на мнение, че ограниченията не са антиинфлационни и са ориентирани напълно към компенсиране на загуба на покупателна дарба. Няма по какъв начин да преборят инфлацията, тъй като зародишът ѝ не е при нас. Говорим за опазване на покупателна дарба. Големият проблем е, че от януари дискутираме частични ограничения. Ще са част от актуализацията на бюджета, само че нямаме цялата актуализация. Част от ограниченията няма да са краткотрайни, обясни Стайков.

" Ще има непрекъсната гонитба сред инфлация, увеличение на приходите, на минималната заплата. Доста неприятна обстановката, която надали ще може да бъде поправена напълно от българското държавно управление. Външни фактори ще въздействат. Инфлацията върви и това, което е решено в този момент, е остаряло след два месеца ", акцентира Пламен Димитров.

" Азерският газ покрива почти една трета от годишното ни ползване. За останалите ни би трябвало различен снабдител. Големият проблем е, че не знаем каква е обстановката от юли нататък. Ако не се договорят количества, може и да има газова рецесия в България ", посочи Стайков.

" Руският газ няма закрепена цена. Много е евентуално това, което ще получим през юни, да бъде на цена към или по-ниска от това, което би ни коствала доставка от " Газпром ". Шансът ни за момента е, че на Гърция не са ѝ спрени доставките на съветски газ и там има остатъци, от които се възползваме ", съобщи Димитров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР