Според него едно от основните предимства на предстоящата промяна е

...
Според него едно от основните предимства на предстоящата промяна е
Коментари Харесай

Управителят на БНБ Димитър Радев разкри какво ни очаква след приемането на еврото.

Според него едно от главните преимущества на идната смяна е това, че ще се понижат осезаемо трансакционните разноски за бизнеса и популацията. 
В дребни и мощно отворени стопански системи, каквато е нашата, тези разноски са много значими. Не се показва обаче съответният предстоящ размер от този резултат.

Следващото преимущество е, че ще бъде отхвърлен валутният риск по отношение на еврото, както и опцията от пораждане на възможна валутна рецесия вследствие на вътрешни стопански фактори.

От друга страна не е изключено това да докара и до намаление на лихвените проценти по депозитите. Ефектът е тясно обвързван с настоящата обстановка.
Да не пропущаме и обстоятелството, че с изключение на участие в еврозоната, това ще ни обезпечи присъединяване в Европейския механизъм за непоклатимост, представляващ избавителният фонд на еврозоната. 
Така при положение на пораждане на неподходящи събития, страната ни ще може да разчита на финансиране по този механизъм.

Би следвало това да предотврати възможното настъпване на огромни финансови рецесии за стопанската система на страната ни. 

Казано с други думи изгодите за държавното управление ще са по-ниските лихви по държавния дълг и това, че страната ни ще има достъп до избавителния фонд.
Не са изключени и друми значими положителни резултати от въвеждането на еврото. Тяхната реализация обаче е тясно обвързвана с подобряването на цялостната бизнес среда.
Източник: blitz.bg

 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР