Според него броят на загиналите е над 500 души. В

...
Според него броят на загиналите е над 500 души. В
Коментари Харесай

Стотици загинали: Батальон от мобилизирани от Воронежка област е унищожен край Макеевка

Според него броят на починалите е над 500 души. В изискванията на бойни дейности и разбягало се командване няма кой да ревизира точните загуби. Данните са от думите на оживели мобилизирани и техни близки.

 

Командирът на активизирания батальон, който се обучавал във военно отделение 2079, заречен военните да бъдат изпратени в региона на Сватово, където да се включат в редиците на „ териториалната защита “ на 15 километра от фронтовата линия, споделя Агафонов. През нощта на 1 против 2 ноември обаче целият батальон е изведен на предната линия. Заповядали им да се окопаят и да задържат отбранителната линия. „ Хвърлиха без никакво съоръжение, имахме единствено три лопати. Нямахме и никакви хранителни запаси. Три лопати за цялостен батальон! Ровихме, каквото можахме, а на сутринта стартира обстрел – артилерия, „ градове “, минохвъргачки, хеликоптери – напряко ни разстрелваха.

 

Когато всичко почнало, офицерите от батальона незабавно избягали. Между обстрелите се опитахме да се окопаем, само че хеликоптерите незабавно ни видяха и откриха огън. От 570 души оцеляха 29, още 12 са ранени, останалите са всички… няма ги “, горчиво реди Агафонов.

 

За стотиците починали споделя и Злата, брачната половинка на различен мобилизиран. „ Мъртви са повече от половината мъже “, споделя тя, откакто се чула със брачна половинка си. „ Не са имали никакъв късмет, не е имало и командири, които нещо да провеждат. “

Агафонов добавя, че преди този момент на същите позиции е бил разрушен изцяло най-малко още един батальон от мобилизираните. Агафонов и сътрудниците му заварили там десетки трупове, на някои от тях " повиквателните стърчаха от джобовете ". „ По малкия екран демонстрират, че всичко е красиво, само че в действителност тук, в Луганска област, е пъкъл. Мобилизираните са хвърлени на фронта, изоставени от командири и по-големите началници. Няма оръжие, нито техника, нито даже самун “, добавя Агафонов.

 

По думите и на други оживели бойци от Русия докарват непрестанно новомобилизирани елементи и с тях запълват пробойните в защитата на съветската войска. „ Там царува цялостно комплициране и безпорядък. Всички оживели и новопристигнали се групират в нови батальони и ги хвърлят още веднъж напред, с цел да затворят отбранителната линия “, споделя Людмила Черних, брачна половинка на различен оживял. „ Мъжът ми се обади от непознат телефон през вчерашния ден и ми сподели какво се е случило. Не са могле да се окопаят и са ги избивали напряко от въздуха. Някак си са се добрали от Краснодон до Сватово, където в този момент се крият. Страх ги е, че още веднъж ще ги върнат на предна линия. Командирите ги няма и те не знаят какво да вършат, просто молят за помощ “, споделя още Черних.

 

Роднини на мобилизирани от Воронеж се събират пред прокуратурата в града, настоявайки някой да каже истината за това, което се случва с техните близки. „ Тук някакви ни оповестяват, че синовете ни са живи, здрави и извършват отговорно военния си дълг. Как, по дяволите, са живи и здрави, когато всички бяха убити там?! ”, - възмущава се Оксана Холодова, майка на боеца Андрей Холодов.

 

Съпругата на различен мобилизиран, Анна, споделя пред изданието, че оживелите мобилизирани са поискали да бъдат пуснати да се приберат. „ Те в този момент молят за помощ, единствено с цел да бъдат освободени. Те просто не могат да войват, боязън ги е. Там ги бомбардират. Няма командири, няма никой. Искаме това да бъде казано… Какво направиха с момчетата! Изоставени са като безпомощни котета, без подготовка, без нищо. И брачният партньор ми и аз имаме щерка, тя е на година и половина – какво да вършим “ - пита Анна.

 

Събралите се пред прокуратурата във Воронеж записаха видеообръщение към губернатора. В него хората желаят отговори. Искат да знаят, за какво командването дезертира, а необучени стотици и хиляди мобилизирани са хвърлени да умират в неразбираема месомелачка. Хората упорстват губернатора да уведоми Москва какво се случва.

 

По публична информация на украинското командване край Макеевка е погубен цялостен батальон от запасни руснаци. Дни преди този момент на същото място е бил погубен различен батальон.

 

От командването на съветската войска оповестяват само, че частите от този регион се изтеглят.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР