Според най-новия индекс за конкурентоспособност в ЕС за 2019 г.

...
Според най-новия индекс за конкурентоспособност в ЕС за 2019 г.
Коментари Харесай

Шестте ни региона се развиват по-бързо от Румъния и Гърция

Според най-новия показател за конкурентоспособност в Европейски Съюз за 2019 година всички елементи на България стават по-привлекателни за компании и жители през последните 3 години

Северозападът към този момент не е финален, изпреварва 4 гръцки, един испански, Френска Гвиана и Майот

Българските райони стават по-привлекателни за жители и компании през последните 3 години, сочат данните от най-новия Регионален показател за конкурентоспособност в Европейски Съюз за 2019 година Най-добре се показва столичният Югозападен район, който се подрежда на 181-о от 268 места.

Данните демонстрират, че всички 6 български района са развивали конкурентоспособност малко по-бързо от гръцките и румънските през последните три години. Много по-добре от огромна част от европейските райони се показва България по индикатор успеваемост на пазара на труда. Родните райони обаче изостават от междинното равнище за Европейски Съюз в сфери като опазване на здравето, обучение, софтуерна подготвеност и инфраструктура.

Индексът дефинира и кои райони имат близко показване по конкурентоспособност, като районите са разграничени в 5 групи. В група 3, където е Югозападния район, са 6 френски района - Лангедок-Русийон в Южна Франция; Пикарди в Северна Франция; Лотарингия в Североизточна Франция; Франш Конте в Източна Франция; Лимузен в Централна Франция; задморското притежание на Франция Мартиника в в източната част на Карибско море. В тази група е и цяла Естония, която поради малобройното си население е класифицирана в Европейски Съюз като един район.Шестте ни района се развиват по-бързо от Румъния и Гърция

“В България се следи напредък, само че би трябвало да се има поради, че бедните градове и райони на страната стартират от доста ниско стартово равнище. За да се реализира постоянен триумф, би трябвало да се внимава стъпките за възстановяване на конкурентоспособността

да се

подхващат

гладко, с цел да

не се стигне

до рецесия като

тази в Гърция ”,

съобщи пред публицисти в Брюксел шефът на Генералната дирекция “Регионална и селищна политика ” към Еврокомисията Марк Льометр.

За по-лесни съпоставения междинното равнище за 28-те страни от Европейски Съюз (Великобритания е включена и в това издание) е несъмнено на нула. Следователно, в случай че даден район има резултат 1 за нововъведения да вземем за пример, това демонстрира, че той се оправя два пъти по-добре от множеството елементи на общността.

В съпоставяне с предходните 3 издания на показателя

общата оценка

на обстановката

в България се

усъвършенства Изключение прави цената, дадена на нашите райони през 2010 година минус 1,07, която се утежнява през 2013 година и е минус 1,17. Оттогава обаче се следи усъвършенстване на конкурентоспособността като през 2016 година оценката е минус 1,09, а съгласно тазгодишния показател - минус 0,93. В тазгодишното издание на показателя Румъния и Гърция се оправят по-зле от България с обща оценка за своите райони надлежно минус 1,13 и минус 0,97.

В края на класацията е Северозападният район. Той обаче, съгласно статистиката на Европейски Съюз, заема 260-о място в показателя и изпреварва 8 района на Европейски Съюз - самостоятелния испански град Мелиля, ситуиран в Северна Африка; 4 гръцки региона; френския департамент Майот в Индийския океан; Френска Гвиана в североизточната част на Южна Америка и Североизточния район на Румъния. На безспорното дъно е гръцкият EL41, който обгръща острови в североизточната част на Егейско море. С по-добра конкурентоспособност, само че въпреки всичко по-слаба от тази на българския Северозапад, се показват Беломорска Тракия, гръцката област Западна Македония и Западна Гърция.

Общ извод на равнище Европейски Съюз е, че разликата сред столиците и бедните райони не е намаляла макар общото усъвършенстване на икономическата среда. Абсолютен номер 1 в това издание на показателя е районът Стокхолм, следван от Лондон, с необятната си зона за пътешестване, и холандската провинция Утрехт, които си разделят второто място.

От 2010 година на всеки 3 години показателят RCI мери способността на всички райони в Европейски Съюз да предложат атрактивна и устойчива среда за живот и работа на компании и жители.

В момента Европарламентът и страните членки разискват идващия бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година и бъдещата политика на доближаване. Успоредно с това комисията стартира полемика с всички страни от Европейски Съюз по отношение на целите на бъдещите стратегии в границите на кохезионната политика, в което ще помогне и новият показател. Чрез него всеки район може да следи индикаторите си в региона на нововъведенията, ръководството, превоза, цифровата инфраструктура, опазването на здравето или човешкия капитал.

Европейски Съюз нееднократно е заявявал подготвеност огромна част от

средствата по

политиката на

доближаване да

бъдат насочвани

към разрастващите

се райони,

измежду които са съвсем всички български. От тях обаче зависи да приготвят подобаващи планове на локално равнище, които Европейски Съюз да финансира.

“Колкото по-рано са подготвени новите стратегии по политиката на доближаване, толкоз по-скоро средствата от Европейски Съюз ще могат да доближат предназначението си ”, съобщи при представянето на показателя комисарят по въпросите на европейската политика за съседство, договарянията за разширение и районната политика Йоханес Хан.

Индексът за 2019 година класира 268 от 281-те района, включени в NUTS 2 - йерархична система за делене на икономическата територия на Европейски Съюз. Статистиката се прави по авансово определени 74 индикатора с данни от Евростат и други организации. Повечето налични стойности на индикаторите обгръщат интервала 2015-2017 година, като някои от тях са събрани през миналата 2018 година, а няколко други - през 2014 година

Всеки район има своя таблица с точки на представянето си по 11-те измерения на конкурентоспособността, проведени в 3 подиндекса - главен с институции, макроикономическа непоклатимост, инфраструктура, опазване на здравето, главно образование; подиндекс за успеваемост с висше обучение, успеваемост на пазара на труда и др.; подиндекс за нововъведения с софтуерна подготвеност и други

Най-силен индикатор за цяла България е макроикономическата непоклатимост (0,61). Заради този аршин българските райони изпреварват част от европейските. Стабилна макроикономика нормално значи ниска инфлация, невисок бюджетен недостиг, напредък на междинната работна заплата съгласно продуктивността на труда, намаляващ като % от Брутният вътрешен продукт външен дълг и така нататък

Заради София най-конкурентоспособен район у нас е Югозападният. Той се подрежда на 181-о от 268 места в показателя. Въпреки че се показва най-добре от българските райони, Югозападният е оценен на 3-о от 5 вероятни равнища на развитост.Шестте ни района се развиват по-бързо от Румъния и Гърция

Положителни са индикаторите на този район за макроикономическата непоклатимост (0,61), за успеваемост на пазара на труда (0,35) и висшето обучение (0,49). Но по индикатор институции цената е -1,77, по софтуерна подготвеност -1,76, по главно обучение -1,23.

“Ако се вгледаме в развиването на пазара на труда и размера на заплатите, се следи постоянен напредък, и то освен в София. Целите за развиване и възстановяване на средата обаче би трябвало да са съсредоточаване в районите отвън столицата, т.е. останалата част от страната да взема огромна част от европейските фондове.

България

демонстрира огромно

предпочитание за де-

централизиране ”,

добави шефът на Групово дело “Регионална и селищна политика ” към Европейска комисия Марк Льометр.Шестте ни района се развиват по-бързо от Румъния и Гърция

Северният централен район, който включва областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище, се показва най-добре по индикатор институции, само че още веднъж с негативни стойности (-1,34).

Притеснителна наклонност демонстрира индикаторът здраве, който в Северозападния район е минус 2,62.Шестте ни района се развиват по-бързо от Румъния и Гърция

“За показателя въздействат и доста държавни политики, които не са директно следени от Европейски Съюз. За да вдигнат размера на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, управляващите в някои страни вършат по-лесно реализирането на планове в огромните, богатите и развитите градове, от което излиза, че по-бедните региони не са толкоз значими за политиците. Това се следи освен в България, само че и в Унгария и Румъния ”, разяснява зам.-шефката на Европейския парламент Клара Добрев - унгарка, родена в София.

Съсредоточаването на вложенията към към този момент добре разрастващите се райони е общ проблем за множеството страни - членки на Европейски Съюз. Париж да вземем за пример се развива с темпове над междинните за Европейски Съюз, само че редица от близките райони във Франция са на равнището на страните от Балканите.

Първенецът Стокхолм е оценен с оптималната 5-а степен на развиване с най-силен индикатор нововъведения (1,85). Най-слаб за шведската столица е индикаторът размер на пазара (0,43), което отново е доста над междинното за Европейски Съюз.

Регионите, които са класирани с сходно забележително показване по конкурентоспособност, са холандските Амстердам и Утрехт, Ил дьо Франс, в който влиза френската столица Париж, Лондон, Щутгарт, Брюксел, Бремен, Залцбург и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР