Според научно изследване, което е обхванало целия времеви период от

...
Според научно изследване, което е обхванало целия времеви период от
Коментари Харесай

Плашеща прогноза: Започва четвърта вълна, а заразените на ден ще минат 1200

Според научно проучване, което е обхванало целия времеви интервал от началото на разпространяването на ковид у нас до момента, навлизаме в четвъртата вълна, като прогнозата е, че броят на новозаразените в идващите месец-два може да надвиши 1200 души дневно, изключително в случай че не се вземат по-строги ограничения, съобщи БНР.

Автор на проучването е проф. Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет в Югозападния университет, а задачата на научната му работа е ориентирана към въздействието върху стопанската система и съответно в туризма. Там прогнозата също е стряскаща - зимен сезон съвсем няма да има.

„ Става дума за метода на Холт-Уинтърс за двойно експоненциално изглаждане при съществуване на трендове за циклично развиване. При проучването се вземат всички статистически данни за броя на инфектираните и се прави една крива на развиването. Ако тя е задоволително дълга, може да се извлече логиката ѝ на развиване “, разясни проф. Димитров в предаването „ 12+3 “.

По думите му общоприетоо на Балканите се употребява модел, в който се дефинират дадени фактори, които влияят върху съответната големина, която се изследва и се предвижда:

„ Докато тук се приема допускането, че откакто задоволително дълго се е развил съответният индикатор, това развиване е отразило всички вероятни фактори – вътрешни, външни, които са вкарали своя информативен принос, само че с по-голяма тежест се регистрира това, което се случва тук и в този момент.

На базата на това се прави прогнозата за 90 дни напред. Прогнозните способи не са безспорната истина, те са вероятностен процес… В средата на юни моделът предсказа това, което се случва в този момент с броя на инфектираните “.

Според проф. Димитров няма строга корелация сред броя на смъртните случаи и инфектираните:

„ Това е особено за България. Броят на смъртните случаи към момента е ниска наклонност на повишаване. Може би би трябвало да бъде обещано пълномощие на регионалните управи и кметствата за въвеждане на районни ограничения. Да не се разчита единствено на централната власт “.
Проф. Преслав Димитров очерта най-тревожните прогнози.

По думите му нивото на безработицата, което ще се реализира със прекъсването на туристическата промишленост по време на зимния сезон.

" От петте огромни 5-звездни хотела е отворил един, може би и той ще затвори в един миг. От 4-звездните хотели също сериозен брой няма да отворят. Ако не се вземат ограничения за ограничение на заразяването, сезонът ще е провален.

Трябва да се вземат съответни ограничения за подкрепяне на крайния консуматор, непосредствено. Това ще е добре за цялата стопанска система, защото парите ще бъдат употребявани в закупуването на артикули и услуги и задвижване на потребителското търсене, което ще е значимо за зимните месеци, тогава ще е доста мъчно. Същевременно ще нараства броя на безработните “, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР