Според наскоро публикуваните данни от Федералния резерв, паричното предлагане в

...
Според наскоро публикуваните данни от Федералния резерв, паричното предлагане в
Коментари Харесай

Предупреждение за рецесия: Паричното предлагане в САЩ бележи значителен спад

Според неотдавна оповестените данни от Федералния запас, паричното предложение в Съединени американски щати е намаляло през три поредни месеца, което е най-значителният спад от Голямата меланхолия насам.

Спад на паричното предложение в Съединени американски щати

Паричното предложение  , което мери общия размер на банкнотите, банковите депозити, монетите и фондовете на паричния пазар, намиращи се в обращение в цялата национална стопанска система, е намаляло с 2.24% през февруари спрямо предходната година.

Тaзи цифра съставлява по-нататъшно понижение по отношение на негативните 1.7%, регистрирани през януари, като това е третият следващ месец на спад на паричното предложение.

През седмицата, приключваща на 6 март, паричното предложение означи спад от 3.13% на годишна база, което демонстрира, че е допустимо още едно стесняване през март.

Въпреки спада, настоящото парично предложение възлиза на $21.099 трилиона, което е с съвсем 38% по-високо от нивото преди пандемията.

Икономическите индикатори подсказват за допустима криза в Съединени американски щати

Низходящата наклонност стартира през февруари 2021 година, когато централната банка стартира да обръща посоката на вливанията си на ликвидност от времето на пандемията и да понижава салдото.

Икономиките по света, в това число Европейски Съюз , Обединеното кралство и Канада , също регистрират закъснение или стесняване на растежа на паричното предложение.


НЕ ИЗПУСКАЙ: 


Според Стив Ханке, професор по приложна стопанска система в университета, икономистите предизвестяват, че намаляването на прираста на паричното предложение може да е сигнал за стопански спад, като някои предвиждат, че рецесията към този момент е в ход заради най-бързия ритъм на спад на паричното предложение от 30-те години на ХХ в. насам, породен от неприятното ръководство на паричната политика на Фед.

Експерти дебатират по отношение на въздействието на паричното предложение върху стопанската система

Според някои специалисти, като да вземем за пример ръководителя на Федералния запас, Джером Пауъл, паричното предложение може да не окаже значително въздействие върху стопанската система.

По време на отчета си пред Конгреса през 2021 година Пауъл изясни на сенатор Джон Кенеди, че и че може би би трябвало да се отучим от това разбиране.

Водещият стопански показател (ВИИ) на Конферентния съвет, който прави оценка кредитирането, труда и производството, е   негативен със приблизително 3.6% през последните шест месеца.

Джъстина Забинска-Ла Моника, старши управител на знаците за бизнес цикъла в Conference Board, изясни, че макар че темпът на спад на ВИИ се е забавил в последно време, той към момента допуска опцията за криза в стопанската система на Съединени американски щати.


 


Други стопански индикатори, които би трябвало да се следят за прогнозиране на рецесията

Обърнатият спред сред доходността на двугодишните и десетгодишните държавни облигации се следи от близко от юли 2022 година насам, като към 11 април търговията е негативна с 60 базисни пункта.

Това се смята за главен знак за криза, като вярно е предсказал съвсем всички рецесии от Втората международна война насам. Предпочитаният от ФЕД индикатор за криза – доходността на тримесечната и десетгодишната процентна възвращаемост от държавните облигации   – също е извърнат от края на октомври 2022 година, като към края на октомври 2022 година търговията е негативна със 167 базисни точки.

Освен това през март показателят на мениджърите по поръчките (ИМП) в индустрията на Института за ръководство на доставките (ИУД) спадна до 46.3 пункта. В предишното спадът до това равнище постоянно е бил сигнал за криза.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР