Според наскоро публикувана информация от Комисията за финансов надзор /КФН/,

...
Според наскоро публикувана информация от Комисията за финансов надзор /КФН/,
Коментари Харесай

Прозрачност: Емитентите трябва да разкрият годишния си финансов отчет

Според неотдавна оповестена информация от Комисията за финансов контрол /КФН/, всички емитенти на скъпи бумаги в България би трябвало да разкрият своя годишен самостоятелен финансов доклад за активността през 2023 година и отчета от довереника на облигационерите на консолидирана база за четвърто тримесечие на 2023 година до крайния период на 01.04.2024 година Това обвързване е регламентирано според член 100н, алинея 1 по отношение на член 100т, алинея 1 от Закона за общественото предложение на скъпи бумаги /ЗППЦК/.

Задължението за обществено откриване има за цел да обезпечи бистрота и да поддържа доверието на вложителите, като дава настояща и точна финансова информация за активността на емитентите. Емитентите би трябвало да разкрият годишния си финансов доклад посредством Единна осведомителна система /ЕИС/ за подаване на доклади към КФН и на обществеността, като употребяват медии или осведомителни организации, определени от самите тях, в сходство с член 100т, алинея 3 и 4 от ЗППЦК.

Емитентите на облигации са задължени да показват отчет от довереника на облигационерите, който е направен въз основа на показаните от тях на консолидирана база доклади за четвърто тримесечие на 2023 година Този отчет би трябвало да бъде възложен до същия краен период – 01.04.2024 година, в сходство с член 100ж, алинея 1, т. 3 от ЗППЦК.

Докладите и докладите би трябвало да бъдат подадени в европейския обединен електронен формат ЕЕЕФ /ESEF/, което улеснява тяхната съпоставимост и досегаемост за всички заинтригувани страни. Това е стъпка към по-голяма успеваемост и бистрота на пазара на капитали , както и към отбрана на ползите на вложителите.

Спазването на тези регулации е от значително значение за емитентите, защото поддържа тяхната регулаторна координация и поддържа доверието във финансовите пазари . Навременното и транспарантно откриване на финансовата информация е основен детайл за поддържане на стабилността и доверието във финансовата система на България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР