Според Насим Талеб /авторът теорията за Черният лебед“/ никой никога

...
Според Насим Талеб /авторът теорията за Черният лебед“/ никой никога
Коментари Харесай

КОЛКО ЧОВЕШКИ ЖИВОТА МОЖЕ ДА СПАСИ ЕДНА ТАБЕЛА ПО ПЪТЯ „БУРГАС-СОЗОПОЛ“?

Според Насим Талеб /авторът теорията за „ Черният лебед “/ никой в никакъв случай не благодари на човек, който е изпреварил събитията и е отстранил авансово някакви условия за спор или за злополука. Не му благодарят, тъй като нищо неприятно не се е случило, никой не е потърпевш, а не се е случило и никой не е потърпевш, тъй като този човек се е намесил и предотвратил нежелани драми.

Затова Насим Талеб споделя „ Малко са хората, които възнаграждават превантивните дейности “

Ще ви опиша и аз нещо по тематиката.

Преди към два месеца мой другар ми показа огорчението на негови сътрудници стоматолози от Турция, които безусловно се лутали по какъв начин да намерят пътя от Бургас към Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново, т.е по какъв начин да тръгнат към границата.

Просто нямало нито една табела по интернационалния път, която да указва накъде е Истанбул, най-малкото.

Да, несъмнено ще кажете, че модерните коли имат джипиеси, само че в края на краищата нали по тази причина по пътищата още има пътни знаци. Защото служат за ориентир. То, нали поради джипиеса през месец април кръжах към Истанбул и все се връщах назад към моста за Азия вместо да намеря път към Одрин. И плащах като поп на преграда след преграда още веднъж и още веднъж.

Всички вие знаете за отбивката към Малко Търново след бензиностанцията на „ Петрол “, която пък е след местността Пода. Табелата там известява, че вдясно е пътят за Звездец и Малко Търново.

Аз персонално съм виждал, може би и вие по какъв начин прекомерно постоянно румънски, турски, пък и родни водачи подминават тази отбивка и не престават към Созопол.

После някои от тях осъзнават, че са отклонили, стопират, връщат се на задна скорост с спешни светлини към отбивката, а такива рискови маневри вършат тази част от пътя извънредно конфликтна.

Така създали и турските стоматолози. Забили към Созопол вместо към границата.

Като общински консултант и член на общинската комисия по туризъм потърсих за подпомагане зам. регионалния шеф Пламен Янев.

Обясних му, че в тази зона няма указателна табела, която да показва накъде е пътят към към Истанбул. Споделих му, че това обърква турските и румънските водачи и основава условия за произшествия, тъй като на чужденците Звездец и Малко Търново не им приказват безусловно нищо и те в действителност пътуват най-вероятно към Истанбул. Припомних му, че в края на краищата сме туристически район и е значимо да улесняваме туристите, даже и тези, които директно минават край нас.

Разказах му, че неналичието на сходна табела е от…много, доста години. Поне никой не си спомня в миналото там да е имало надпис, указващ посоката към Истанбул.

Възможно е да съм звучал необичайно, само че господин Янев се зае драговолно с казуса. Ама, същински, а не да отбие номера.

Е, щастлив съм да ви кажа, че към този момент има указателна табела, благодарение на която турски и румънски водачи, чужденци и българи ще се ориентират много по-добре накъде е пътят към границата.

И всичко това с помощта на надписа „ Истанбул “. Никой няма да благодари на Пламен Янев, тъй като той просто си е приключил работата. Насим Талеб разсъждава тъкмо върху тази липса на признателност.

Пламен Янев даже ми рече, да спра да се посрамвам с моя телешки екстаз, тъй като това всичко на всичко е една нищо и никаква табела. Пък и ми сподели „ Красимире, ти като общински консултант можеше и самичък да свършиш тази работа “.

На което аз пък му отговорих „ Че аз си свърших работата. Сигнализирах точния човек и той реши казуса “

Е, аз пък му благодаря. Отк сърце. За превантивните дейности и за табелата…Благодарности и за чиновниците от съответните ведомства, които не са се заинатили, а в противен случай. Откликнали са.

Благодаря и на моя другар Радо, че ми показа за този проблем.

Табелата ще оказва помощ на хората и това е всичко. Вече ще се понижи до най-малко вероятността някой заплеснат водач да премине около отбивката и след това да се чуди по какъв начин да се върне обратно. И да сложи под голям риск всички на пътя.

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево и топло.

Подходящо за плаж и за отпуска. За работа също.

Нека е прекрасен денят ви

създател: Красимир Калудов

Инфо: www.burgas-reporter.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР