Според нашите разчети за 4 г., ако ГЕРБ-СДС управлява, лекарската

...
Според нашите разчети за 4 г., ако ГЕРБ-СДС управлява, лекарската
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Повече пари за медиците

Според нашите планове за 4 година, в случай че ГЕРБ-СДС ръководи, лекарската заплата може да се вдигне до 8400 лева, сестрите да получават 5600 лева, а санитарите - 2800 лева И това не са празни обещания, съобщи някогашният здравен министър проф. Костадин Ангелов.

И добави, че хората ще заплащат по-малко за медикаменти.

Ето какво показа още той при представянето на програмата на ГЕРБ-СДС в бранш “Здравеопазване ”, като наред с това сложи акцент върху детското опазване на здравето.

" Основното в грижата за децата е да са здрави. Затова в програмата на ГЕРБ-СДС първата задача е да осигурим опция и право на безвъзмезден скрининг за вродените малформации и аномалии на централната нервна система, за затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания. Важно е в България да се сътвори Национален център за широкообхватен пренатален и неонатален скрининг и център за протонна терапия.

Здравната политика, която предлагаме от ГЕРБ-СДС, съдържа и сериозна крачка към гарантиране лекуването на децата до 14-годишна възраст. Предложението ни е те да имат право на безвъзмездни медикаменти, които персоналният им доктор е изписал. Убедени сме, че детското опазване на здравето не може да се развива без построяването на 4 многопрофилни детски лечебни заведения - национална в София и по една във Варна, Бургас и Пловдив.

" За всяка рецесия може да се откри решение и ГЕРБ е потвърдил, че търси и намира тези решения. Хората ще могат да си купуват по-евтини медикаменти в аптеките, когато здравната каса стартира да реимбурсира по-голям % от медикаментите, да вземем за пример да поема 75% от цената. Когато приказвам за реимбурсиране, имам поради политика, която ще даде опция всеки българин да харчи действително по-малко пари за медикаменти. Една от дилемите е хората да усетят, че плащайки пари за здраве, това са пари, изхарчени точно за тяхното здраве.

А по отношение на е-рецептите - те бяха въведени по време на нашия мандат, само че в полза на пациентите е да останат и хартиените.

Политиката ни, в това число за времето, когато бях министър на опазването на здравето, е ориентирана към повишение заплащането на труда в бранш “Здравеопазване ”. Според нашите планове за 4 години, в случай че ГЕРБ-СДС ръководи, лекарската заплата може да се вдигне до 8400 лв., сестрите да получават 5600 лева, а санитарите - 2800 лева И това не са празни обещания. Веднъж към този момент обещахме повишение на приходите на медиците и го направихме, вкарвайки в заплатите на всички работещи в лечебни заведения спомагателни 600 лева за доктор, 360 лева за сестра и 120 лева за санитар. Извън това плащахме по 1000 лв. месечно за медиците на първа линия, което в най-тежките талази от пандемията е коствало на бюджета близо 80 млн. лева на месец. Пари, които още в първите дни от мандата на Политическа партия бяха отнети от лекарите и сестрите. По-високите хонорари са и пътят за понижаване на доплащанията в лечебните заведения

Здравната карта се нуждае от корекции, само че главното e страната да е деен регулатор на системата, тъй като пазарът явно води до изкривявания като свръхконцентрация в огромните градове и непълнота на медицинските услуги в дребните обитаеми места. За това от ГЕРБ-СДС предлагаме две неща: първо, мобилни поликлиники и второ, тристълбов модел на финансиране на младите лекари, които изберат да останат да работят в лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни региони.

Критиките по време на моя мандат идваха от хора, които мечтаеха да бъдат политици, само че политикантстваха. Приетият закон за обществените предприятия и правилникът за неговото използване ме задължаваха да разглася и проведа състезания във всички лечебни заведения, в които страната е притежател над 50 на 100 от капитала на съответното сдружение. Имаше и период, с който аз се съобразих. Смених двама шефа - в Добрич и в УМБАЛ “Царица Йоанна ”. Първия поради неспособност болничното заведение да се оправи с Коронавирус рецесията, а втория поради отчет на ДАНС и данни от прокуратурата. Министрите след мен си разрешиха първо, доста повече кадруване и назначения/уволнения без ясни критерии за решението, и второ - използваха краткотрайното си престояване в системата на опазването на здравето за облекчаване на персоналната си нужда от гласност и власт. Затова дейностите им, вместо да вземат решение проблеми в системата, в допълнение сътвориха такива.
ТЕМА преди 22 минути 151 преди 25 минути 216 преди 45 минути 252
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР