“Според нас и специалисти хидролози катаклизмът е вътре в пещерната

...
“Според нас и специалисти хидролози катаклизмът е вътре в пещерната
Коментари Харесай

Основните версии за безводието в Своге: Срутище или земетресение

“Според нас и експерти хидролози катаклизмът е вътре в пещерната система. Може би са две аргументите за изчезналата вода в Своге, едната е да има срутище, което да пречи на водата да премине, а другата е да има противоземетръсни прояви и някъде водата изчезна”. Това съобщи пред bTV инж. Валентин Михайлов, зам.- кмет на община Своге. Пред ФАКТИ хора от Своге споделиха, че реката е " изчезвала " и преди, само че единствено за няколко часа - при Свищовското земетресение от 4 март 1977-ма.Местните също допускат, че и в този момент повода за безводието е същата - земен трус с епицентър на територията на Сърбия, който запушва извора от вътрешната страна. Хората разясняват още, че регионът е карстов - с безчет подземни пещери.

Вчера бе оповестено бедствено състояние в Община Своге поради безводие. 15 000 души останаха без вода в Своге, селата Свидня, Искрец и елементи от Церово.

Ние би трябвало да вземем незабавни ограничения с шефа на ВиК София област Иван Иванов, с цел да се откри опция. Ще търсим място за незабавен сондаж. Това е единственият водоизточник, които зарежда града и околията, изясни Михайлов.

“Необходими са спомагателни енергични старания, с цел да осигурим място за вода за пиянство, вода за битови потребности, аварийни разновидности за в допълнение сондиране. Като дойдат експерти хидролози още един път ще изговорим нещата тъй че безвредно и бързо да решим казуса. След малко ще се свържа с вицепремиера и министър на вътрешните работи, с цел да го уведомя за подхванатите ограничения, с цел да може още през днешния ден на държавното съвещание да се окаже спомагателна поддръжка, имам поради най към този момент снабдяване на бутилирана минерална вода за населението”, сподели шефът на Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на населението” основен комисар Николай Николов.

Той разяснява и от кое място ще пристигна краткотрайно водата за града.

“Освен поддръжката на държавно управление на държавно равнище, организацията на кметовете е доста мощна. Бутилирана вода, годна за питейни потребности, е изпратена от Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Пловдив, Девин”, сподели Николов.

От Столичната община спешната работа е закарала 20 кубика вода с водоноски на Своге и Свидня.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР