Според нас евентуална дата за избори на 26 март практически

...
Според нас евентуална дата за избори на 26 март практически
Коментари Харесай

ЦИК: Не сме готови за вот на 26 март, ще получим необходимото количество хартия за избори на 2 април

Според нас възможна дата за избори на 26 март на практика не би могло да се достави количеството хартия, належащо за изборите. Но за 2 април ЦИК ще получи нужното количество, с цел да обезпечи изборния развой. Това разгласи шефката на ЦИК Камелия Нейкова, откакто бе извикана по неотложност в Народното събрание, с цел да изясни готовността на комисията за осъществяване на предварителния избор.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова даже се извини, че концепцията им да я повикат е прекъснала постоянното съвещание на ЦИК, само че било значимо да се внесе информация за наличната хартия за машинните бюлетини и останалите условия за вота.

„ От приемането на измененията в Изборния кодекс ЦИК е в развой на подготовка за производство на възможни предварителни парламентарни избори. Проведени са срещи с представители на Министерски съвет по отношение на видеонаблюдение в действително време и видеозаснемане след края на изборния ден във всички секции. На въпрос от „ Възраждане “ подготвени ли са видеонаблюдението Нейкова изясни: „ ЦИК не може да отговори самост на този въпрос, защото ИК споделя, че техническото застраховане на видеонаблюдението е ангажимент на Министерски съвет. Вече сме провели 2 срещи, на следващия ден следва нова, с цел да разберем каква е тяхната подготвеност за техническото застраховане на този въпрос “, изясни тя.

Нейкова изясни, че опитът с към този момент доставената от печатницата на Българска народна банка хартия за машините е минал сполучливо. „ На машините за гласоподаване бе конфигурирана демо версия за избори, използвахме тази от 2 октомври. И трите машини работиха през целия ден, с цел да сме в действителна среда с гласоподаване. Нямаше никакви софтуерни проблеми. Хартията е с много положително качество, не сътвори никакъв проблем “, сподели шефката на ЦИК.

Най-ранната доставка на профилираната хартия от Българска народна банка е в седмицата сред 27 февруари и 5 март. За разролването на хартията трябват 50 дни. „ Това обаче е обвързвано със декларираните от нас 30 хиляди ролки. Посочихме това число поради изборите на 2 октомври. За идни избори ще е належащо по-малко количество “, изясни Нейкова. И уточни, че печатницата може да оставя ролки на части, според от подготовката и превозването на машините. „ Това стартира последната седмица преди изборите. 15-20 хиляди ролки биха обезпечили всяка машина да има една ролка в нея и една аварийна. Дължината на една ролка е към 80 м “, отсече Нейкова

Калина Константинова от Политическа партия упрекна ЦИК, че няма да даде право на всички жители да избират по какъв начин да гласоподават. И уточни, че до момента, въпреки и наложително машинното гласоподаване, във всяка секция е имало хартиени бюлетини за всички гласоподаватели. „ Сега казвате, че ще дадете право единствено на половината българи – ще обезпечите машини за към 3 млн. българи: „ Я по-добре вземи хартия, че свърши ролката “, ядоса се тя на спокойствието на ЦИК, че вотът на машина може да мине с половината декларирани количества хартия.

Камелия Нейкова обаче отвърна, че имат вяра на печатницата на Българска народна банка, че ще обезпечи нужните количества хартия. „ ЦИК е правоприлагащ орган, в ИК няма текст, който да я задължава да обезпечава толкоз машинни бюлетини, колкото са гласоподавателите “, съобщи тя.

През октомври количеството хартия за всяка машина е било една ролка в машина и 2 аварийни ролки. Голяма част от поръчаните и доставени количества не са употребявани. „ 2 ролки са изцяло задоволителни. Гласуването ще бъде обезпечено, разликата сред 20 и 30 хиляди ролки ще е като запас, който ще пристигна в ЦИК малко по-късно и ще бъде разпределен, тъй че на всички места да има запас “, безапелационна бе председателката на комисията. Тя даде обещание до края на деня да показа на Божидар Божанов информация в какъв брой СИК се е наложило потреблението на 3 ролки хартия за машините.

Още не е ясно какъв брой бюлетини могат да се разпечатат от една ролка. Нейкова прикани за успокоение във връзка с хартията – предните избори са провеждани с доста по-малко хартия. „ Заявявахме по-големи количества, тъй като хартията е консуматив и тя свършва, да не се постанова в последния миг нейното поръчване “, изясни тя. Затова в този момент декларирали „ много по-големи количества “. Ние сме длъжни да се подготвим и за локалните избори есента, добави шефката на ЦИК.

Цялостен разбор на всички гласувания с машинно гласоподаване не е изработен от ЦИК. „ Не поради отвращение. Такова не е планувано според ИК “, изясни Нейкова. Имало е оферти преброяването на контролните разписки да става в ЦИК, само че това по този начин и не събрало нужните 2/3 от гласовете на комисията.

Радомир Чолаков от ГЕРБ пък заявява цялостно доверие към ЦИК за провеждането на вота. Няма да бъде изопачен изборният развой, законът е доста точно написан, отбрани измененията шефът на правната комсия в Народно събрание. И помоли ЦИК да проявят емпатия към тези, които ще попълнят изборните протоколи. Направете и техния живот, и нашето успокоение по-гарантирано “, обърна се той към Нейкова./24 часа
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР