Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи,

...
Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи,
Коментари Харесай

Празнуваме Илинден

Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида. Не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден.

Свети Илия е оракул и скитник-аскет, живял по времето на израелския цар Ахав и кралица Йезавел, които се кланяли на езическия господ Ваал. Той предсказва на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина. Едва тогава Господ се смилява и изпраща своя оракул да извести края на бедствието.

Пророк Илия съумял да обърне мнозина в правата религия, само че владетелите и по-голямата част от народа тънели в непочтеност. Огорчен, само че несломен, той траял дружно с ученика си Елисей да обикаля измежду хората и да ги поучава.

Хората от всички времена са оказвали респект към неговата нравствена извисеност и духовна непосредственост с Бога. И до през днешния ден стъпките му в Палестина се считат за осветени от силата му.

Житието на пророка показва по какъв начин при гибелта му огнена каляска с огнени коне го отнесла с ураган на небето.

Вярващите почитат светеца, който е настойник на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР