Според мотивите на законопроекта от 1 януари 2025 г. общото

...
Според мотивите на законопроекта от 1 януари 2025 г. общото
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри 30% увеличение на заплатите на военнослужещите

Според претекстовете на законопроекта от 1 януари 2025 година общото заплащане за най-нисшата служба за военнослужещ ще бъде равно на междинната заплата за страната. За осъществяването му ще са нужни в допълнение средства в размер на 510 млн. лева

Законопроектът изравнява възнагражденията на военнослужещите с тези на чиновниците по Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР), признати на 22 февруари 2024 година и влизащи в действие от 1 януари 2025 година

С измененията се вкара нова система за установяване на главното месечно заплащане, основаваща се нова база - междинна работна заплата за страната за второто тримесечие на миналата година, съгласно публични данни от Националния статистически институт. Месечното заплащане ще се усилва със характерен коефициент според от заеманата служба.

За най-ниската изпълнителска служба коефициентът е открит на не по-малко от 1,2, до момента в който за младша изпълнителска служба — на не по-малко от 1,0.

С този законопроект възнагражденията на военнослужещите ще се покачат приблизително с 30% при опазване на построената диференциация сред военните звание и длъжности, се показва още в претекстовете. В законопроекта са дадени и образци - възнаграждението за най-нисшата служба редник/матрос 1 клас с признатото на едно от последните съвещания на Министерски съвет на кабинета " Денков " нарастване за 2024 година възлиза на общо 1555 лева (105 лева за звание и 1450 лева за длъжност).

При приемане на законопроекта това заплащане ще възлиза на 2210 лева (105 лева за звание и 2105 лева за длъжност).

Всички парламентарни групи внасяме план за изменение на Закона за защитата и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите се изравняват със междинната работна заплата за страната, заяви предходната седмица ръководителят на парламентарната комисия по защита и народен представител от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

Министерството на защитата поддържа препоръчаните промени и допълнения на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, които ще окажат позитивен резултат за понижаване на настоящия некомплект измежду военнослужещите и повишение на обществения им статус, подобаващ на високите отговорности и лимитираните им цивилен права, сподели по време на съвещанието служебният министър на защитата Атанас Запрянов.

Същевременно, в Министерството на защитата (МО), структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска съществуват три категории личен състав: военнослужещи, цивилни чиновници по трудово правно отношение и цивилни чиновници по служебно правно отношение, за които е построена единна система за политика по приходите за другите категории личен състав, макар другите нормативни учредения за метода на образуване на главните хонорари, разяснява министърът.

Въвеждане на нарастване в главните хонорари единствено за една категория чиновници или за част от тях, довежда до неравнопоставеност по отношение на останалите чиновници в една система, основаваща се на правилата на организационна зависимост, единоначалие и подчиненост, сподели още Запрянов.

МО предлага обсъждане на спомагателни законодателни промени, с които да бъде реализиран баланс във възнагражденията сред категориите личен състав в министерството и Българската войска.

В момента във Въоръжените сили е разполагаем некомплект, вариращ към 6000 длъжности за военнослужещи и 450 за цивилни чиновници, като предотвратяването на увеличение на некомплекта от персонален състав и задържането му на работа е главен приоритет в тази комплицирана и напрегната конюнктура на фона на войната в Украйна, все по-засилващия се бежанския напън на границата, осъществяване на условията, произлизащи от участието ни в интернационалните организации, присъединяване в интервенции и задачи отвън територията на страната и други, се показва в мнението на Министерството на защитата към законопроекта.

Преговорите за подписването не бяха дълги, всички осъзнават нуждата от сходно решение, сподели след съвещанието Христо Гаджев пред публицисти. Подобно беше и гласуването за стипендиите на курсантите, там също приехме единомислещо измененията за по-големи стипендии на курсантите, тъй че във връзка с Българската войска се веселя, че имаме единогласие във всички парламентарни групи, разяснява депутатът.

Трябва да има баланс сред възнагражденията както на военнослужещите, по този начин и на цивилните, с цел да не се окаже, че ще се отвори " дупка ". Хубаво е да се работи уравновесено и да има отношение и към цивилните чиновници, сподели още Христо Гаджев.

Бихме желали да отбележим, че показваме противоречие с оферти метод на обвързване на хонорари на военнослужещите с размера на междинната работна заплата, се показва в мнение към законопроекта на Министерството на финансите.

Същото би довело до дискриминация и до ескалация на съществено обществено напрежение, както измежду чиновниците от бранш " Отбрана и сигурност ", по този начин и като цяло измежду чиновниците в целия бюджетен бранш, без значение, че на този стадий в тази тенденция са налице промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, показват още от финансовото министерство.

Очевидно не сме ги дали, има няколко тематики, които съветската агитация се пробва да пробутва от много време, те провокират повече смях, отговори Гаджев на въпрос, обвързван с изказванията на ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов, че България договаря с Украйна за даване на танкове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР