Според МО разходите за отбрана през следващата година ще бъдат

...
Според МО разходите за отбрана през следващата година ще бъдат
Коментари Харесай

Около 70 лв. повече към заплатите за войниците

Според МО разноските за защита през идната година ще бъдат 1, 53 % от Брутният вътрешен продукт, т.е. с 0, 017 на 100 повече спрямо тази, а съгласно Министерството на финансите -  процентът е 1, 55.

Увеличението на бюджета за защита за идната година ще даде опция месечните хонорари на бойците и сержантите да набъбнат с към 70 лева, а на офицерите – с  към 90 лева Това стана ясно на днешното съвещание на Комисията по защита, която поддържа оферти от държавното управление план на бюджет. Против бяха депутатите от „ Българска социалистическа партия за България ” и Движение за права и свободи. Те упорстват на Въоръжените сили да се дадат повече пари и ще създадат своите оферти сред двете четения.

Проектът бе показан от заместник-министъра на защитата Анатолий Величков. Формулата за повишение на заплатите се създава от работна група под управлението на непрекъснатия секретар на защитата Антон Ластарджиев. Според него ще се търси и по-голяма разлика сред заплатите за званията. Сега да вземем за пример сред редника и ефрейтора тя е един лев. В бъдеще, което ще изисква смяна и на Закона за защитата и Въоръжените сили, ще се мисли за установяване на възнагражденията на основата на звание и служба, а не, както е в този момент, единствено за звание.  Предполага се, че по този начин ще се реализира по-голяма правдивост по отношение на натоварванията и отговорността на военнослужещите.

В идващия бюджет базата за установяване на главното месечно заплащане за най-ниската служба на военнослужещите остава 380 лева От министерството, сподели господин Ластарджиев, е било препоръчано да се усили най-малко на 460 лева, каквато е минималната работна заплата през тази година, въпреки че от 1 януари 2018 година тя ще стане 510 лева, само че сумата се оказала много огромна, с цел да може да бъде обезпечена.

Общо средствата за хонорари са увеличени с 10, 22 %, сподели заместник-министър Величков. Според него разноските за защита през идната година ще бъдат 1, 53 % от Брутният вътрешен продукт, т.е. с 0, 017 на 100 повече спрямо тази година. Маруся Гърбачева от Министерството на финансите посочи, че процентът е 1, 55. За конкретизиране би трябвало да се знае, че при плановете на този условен дял се включват разноските за защита освен в бюджета на МО, само че и в централния бюджет, които са главно за двата модернизационни плана за Военновъздушни сили и Военноморски сили.

За бойните машини на пехотата не са планувани средства, тъй като планът към момента не е излязъл от Министерството на защитата. За това министърът на защитата Красимир Каракачанов ще предложи разсрочване на заплащанията за новия изтребител, с цел да има пари за пускане на плана на Сухопътни войски. Възможно е, съгласно заместник-министъра, още през декември да се подписа контракт за патрулните кораби. Освен това, 26 млн. лева ще бъдат изразходвани за ремонт на МиГ-29, като скоро се чака работната група от РСК „ МиГ ” да пристигна за проучване на 15 самолета, след което да се подписа и контракт с вероятност да прерасне в план за рационализация.

С увеличените 113 млн. лева в бюджета на Министерството на защитата ще се търси и понижаване на огромния некомплект от персонален състав. Предвижда се през идната година да бъдат назначени още 1300 военнослужещи. Според началника на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, този проблем ще се реши мъчно, тъй като от години бюджетът не се възнамерява на основата на щатния състав на формированията. Ниското възнаграждение води до обстоятелството, че в последния конкурс за набиране на бойци за 3 места е имало един претендент.  
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР