Според Министерството на правосъдието установяването на собствеността върху храма Св.

...
Според Министерството на правосъдието установяването на собствеността върху храма Св.
Коментари Харесай

Агенция и министерство спорят чия е руската църква

Според Министерството на правораздаването установяването на собствеността върху храма " Св. Николай Чудотворец " в София изисква задълбочена инспекция, разбор на нормативна уредба и документи, находящи се и отвън Агенция по вписванията (Държавен списък, Столична община и др.). Това оповестиха от пресцентъра на ведомството. В този смисъл въпросът за собствеността ѝ не е в компетентността на Министерството на правораздаването и Агенцията по вписванията, допълват от там.

След осъществена инспекция в Служба по вписванията - София е открито, че в Книга: Обстоятелствени инспекции, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 година от 23.07.1997 година е вписан констативен нотариален акт за благосъстоятелност върху неподвижен парцел, добит по подаяние на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация. Видно от наличието на посочения констативен нотариален акт, той е формиран по молба на посланика на Руската федерация въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 година, обясниха от правосъдното министерство.

Крепостният акт не е обществено наличен, не се съхранява в архивите на Агенцията по вписванията, защото според Закона за националния архивен фонд, Закона за правосъдната власт, Наредбата за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и потреблението на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции и устав за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, след приключване на период от 100 години регистрите за гражданско и имотно положение подлежат на предаване и държавно предпазване в отдел " Териториален списък – София. В нотариалния акт не е разказано да са показани документи и доказателства във връзка с строителството и правоприемството сред Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската федерация.

В отговор на питане от Агенцията по вписванията обясниха, че видно от наличието, посоченият нотариален акт е формиран от Иван Дахтеров – нотариус при Софийския областен съд, на съображение приложените към молбата на посланика на Посолството на Руската федерация в България писмени доказателства и с който акт е приет за притежател Посолството на Руската Федерация на съображение подаяние на земята, строителство на църквата " Св. Николай Чудотворец " и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство.

Храмът беше затворен след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. В понеделник патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще правят богослуженията в храма. От пресслужбата на кабинета оповестиха, че страната е подготвена да спомага за възобновяване на богослуженията в храма. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg