Според министър Сачева все още е рано да се прави

...
Според министър Сачева все още е рано да се прави
Коментари Харесай

Мярката 60/40 ще действа до 30 септември за всички фирми с 20% спад на приходите

Според министър Сачева към момента е рано да се прави оценка за действителния резултат на тази мярка.

© Анелия Николова Мярката 60/40 в досегашния й дизайн ще бъде отворена за кандидатстване до 30 юни, а през идващите три месеца - от 1 юли до 30 септември, ще работи в нов вид и ще е налична за доста по-широк кръг работодатели. Специално за работещите в превоза мярката ще стане 80/20, тъй като там тя ще се добавя с помощ от 290 лева за всеки чиновник, обезпечени от оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Това стана ясно след съвещанието на кабинета в сряда и последвалите изказвания на обществения министър Деница Сачева за бъдещето схемите за поддръжка на заетостта.

Промените в държавното Постановление № 55 от т.г., което урежда изискванията за погашение на обезщетения на работодателите за опазване на служащите поради изключителното състояние, към момента не са оповестени в Държавен вестник, само че те засягат единствено удължаването на периода за кандидатстване за обезщетения в досегашния вид - до 30 юни, което значи, че последните заплащания по тази скица ще са до 30 юли. Министър Сачева обаче стартира главните параметри в новия вид на мярката 60/40, който ще започва от 1 юли и за разлика от досегашните условия за приемане на обезщетения, ще е отворен на практика за работодатели от всички браншове на стопанската система, които потвърдят спад в приходите от 20%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Този нов вид обаче ще бъде организиран в настрана разпореждане на Мнистерския съвет след приклюючване на консултациите със обществените сътрудници, което се чака да стане до две седмици.

Новата скица

Новият тип на мярката 60/40, която ще започва от 1 юли и ще продължи до 30 септември, не планува смяна на размера на обезщетенията и механизма за определянето им - той остава същият, с изключение на за работещите в превоза. Разликата е в обсега на засегнатите работодатели, които ще бъдат подпомагани по този ред. С измененията тази мярка на практика става насочена към всеки тип бизнес без ограничаване на бранша, само че при изискване, че потвърди 20% спад на приходите поради коронакризата. Ще отпадне и изискването, съгласно което за погашение на тази помощ би трябвало да има издадена заповед на работодателя за прекъсване на работата или въвеждане на ненапълно работно време.

Другата оригиналност е, че с тази помощ работодателят ще може да финансира и заплатите на новоназначени хора, които е бил заставен да уволни в интервала на рецесията. " Не става въпрос за финансиране за наемане на безработни по принцип, а единствено за връщане на работа на уволнени от същия шеф ", посочи за " Капитал " Деница Сачева. Предвижда се за новата мярка да могат да аплайват и работодатели, които са получавали обезщетения по настоящия вид.

" Мярката 60/40 беше подхваната за поддръжка на заетостта, като незабавно подкрепяне за най-застрашените браншове, а ввпоследствие - заради мощен публичен интерес тя ще бъде отворена и за всички браншове, които могат да потвърдят, че вследствие на въведеното изключително състояние е трябвало да вкарат ненапълно работно време или престой и надлежно имат 20 % спад в приходите. Другояче казано - тази мярка не беше основана като повсеместен инструмент за поддръжка на целия бизнес и тъкмо поради това аз считам, че за задачите, за които беше основана, тя извърши своя план. И мотив в поддръжка на тази теза е, огромният интерес на който се разва тази мярка. На второ място, откогато мярката проработи интензивно, регистрацията на безработни стартира да спада. Все още е рано да се прави оценка за действителния резултат на тази мярка, тъй като действителният аршин за оценка е какъв брой хора, за които е получено подкрепяне, в последна сметка са запазили работата си. ", разяснява Сачева пред " Капитал ".

Пред Българска национална телевизия в сряда Сачева разгласи, че от отпуснатите средства в размер на 1 милиарда лв. за финансиране на мярката 60/40, към края на юни се чака да останат неусвоени към 300-400 млн. лева

Още месец за сегашната скица

В момента обезщетения се изплащат на две относително лимитирани категории работодатели - такива, които са били принудени да спрат напълно или отчасти активността си заради ограничаващи ограничения, въведени със заповед на държавен орган, и такива от стеснен лист с стопански действия, които са спрели работа напълно или отчасти или са открили ненапълно работно врем и могат да потвърдят 20 % понижение на приходите по отношение на предишен интервал.

Размерът на обезщетенията е 60% от осигурителния приход за януари 2020 година и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя на всеки служащ или чиновник, който се резервира на работа. Компенсациите се изплащат за целия интервал или за част от интервала от 13 март до 30 юли (споед последните промени в Постановление 55 от т.г.), само че за не повече от три месеца. Срещу това работодателите се задължават да изплащат на служащите брутната им заплата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР