Според местни медии естонските власти са наложили глоба от 400

...
Според местни медии естонските власти са наложили глоба от 400
Коментари Харесай

Държава от ЕС глоби мъж с 400 евро за носене на "съветска шапка"

Според локални медии естонските управляващи са наложили санкция от 400 евро (426 долара) на мъж, който е минал границата с шапка, украсена със руския герб. Съветските знаци, а в последно време и изображения, свързани с съветската страна, са неразрешени със закон в някогашната руска република.

Според медията ERR естонският жител е бил спрян в събота, когато е прекосявал от Русия. Служителите го уведомили, че проявлението на знаци на " страната агресор " на публични места е неразрешено, и му наложили санкция.

Още през май полицията предизвести естонците, че по време на събитията по случай Деня на успеха е неразрешено да се излагат руските или съветските флагове, както и латинските букви Z и V, които символизират военната акция на Москва в Украйна.

Длъжностните лица акцентират, че хората имат право да поставят цветя на гробове и монументи от Втората международна война на 9 май, само че би трябвало да се въздържат от носене на всевъзможни знаци, които биха могли да бъдат изтълкувани като подкрепящи дейностите на Русия в Украйна. Естонската полиция също по този начин акцентира, че следи от близко платформите на обществените медии при положение на сходни нарушавания онлайн.

На нарушителите на това предписание може да бъде наложена санкция до 1 200 евро (1 345 долара) или даже затвор, оповестяват локалните медии, като се базират на полицейски чиновници.

Докато на Запад успеха над нацистка Германия се празнува на 8 май, в Съветския съюз възпоменателните събития и военните паради обичайно се организират на 9 май. Тази традиция се придвижва в днешна Русия и множеството други някогашни руски републики.

През август министърът на правораздаването Кале Лаанет разкри предложение за промени в естонския изборен закон, които ще забранят на съветските жители да гласоподават на общинските избори. Проектозаконът, представен от локалните медии, планува " краткотрайните ограничаващи " ограничения да засягат жители на непозната страна, която Европейски Съюз или естонският законодател са определили като " страна агресор ", като съответно са посочени съветски и беларуски жители.

Идеята обаче беше разкритикувана като евентуално " противоконституционна " от някои други членове на съдружното държавно управление. Етническите руснаци съставляват към една пета от 1,3 млн. поданици на балтийската страна, от които към 67 000 са съветски жители, които понастоящем могат да гласоподават на локалните избори.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова дефинира проекта като " русофобски " и цитира отчет на специфичните докладчици на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, в който се акцентират " систематичните нарушавания на правата на индивида от страна на Талин във връзка с малцинствата, техните културни права и правото на обучение ".

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР