Според мен този протест при Ломско шосе е чисто политически,

...
Според мен този протест при Ломско шосе е чисто политически,
Коментари Харесай

Кметът на Костинброд: Протестът при Ломско шосе е политически, проблемът е решен

Според мен този митинг при Ломско шосе е чисто политически, тъй като при липса на проблем N-брой хора се подвигат на митинг, съобщи за Actualno.com кметът на Костинброд Трайко Младенов.
Преди това е бил решен различен проблем, тъй като след извършените публични поръчки от Костинброд и Столична община броят на курсовете сред Петърч и София от 36 били понижени на 22 .
За транспортьор по тази линия на квотен принцип Столична община има контракт от 26-ти юли т.г. с компания „ Борекс Транс “ АД на стойност 588 000 лв. без Данък добавена стойност.
Договорът на община Костинброд е от декември м.г. За всички линии от общинската и републиканската пътна мрежа се явява един претендент и той печели цялата поръчка с оферта от 1,2 млн.лв. без Данък добавена стойност за 5 години. В това число е и София – Петърч - София.
Голяма част от жителите възнегодуваха поради понижения брой курсове в това направление, тъй като им е мъчно да отидат на работа.
Аз съм решил казуса не тъй като има напън, а тъй като от 15-ти септември 500 наши възпитаници и студенти почват да пътуват за София “ , разяснява обаче градоначалникът на Костинброд.
По думите му до началото на тази седмица е нямало компания от София , с която да договарят, тъй като процедурата още била в ход.
„ Компромисите са направени за угаждане ползите на жителите. За нашата поръчка е подписан контракт през декември месец. И имаме един автобусен транспортьор - единствено един участник и един спечелил. От другата страна обаче са повече претендентите. Там има и обжалване на поръчката. Ние изчаквахме да има с кого да приказваме. До август една компания возеше, само че тя ни осведоми, че жали поръчката, тъй като не е определена, само че друга е спечелила делото “, уточни Младенов.
В понеделник и вторник били договарянията за спомагателни курсове по този маршрут с представители на двете общини, двете автобусни компании и жители.
„ Работихме в понеделник и вторник, а в сряда към този момент бяхме подготвени с решението - за 12 спомагателни курса. Те се прибавят към останалите и всички ще са спокойни. Предстои да подпишем анекси с превозвачите, когато почистим детайлностите “, сподели кметът.  
Той изясни за какво курсовете са били по-малко в новите поръчки – тъй като  има смяна на отстоянията в едно направление по разпоредба, което е не по-малко от 10 минути сред другите рейсове, които минават през една спирка, с цел да не се натрупат на една спирка. Заради това остарялото разписание не може да е в синхрон с новите условия.  
Допреди няколко дни курсовете на София са 22, а на Костинброд – 23. От понеделник се прибавят още 12.

Младенов акцентира, че общината не печели стотинка от автобусните транспорти, тъй като платените билети отиват за превозвача.
Ние не губим пари, нито печелим, само че губим доверие, което за нас е доста по-важно. Затова в този момент почистваме формáта сред двете общини и автобусните превозвачи, с цел да стартират от понеделник да се движат с спомагателните курсове “, добави кметът.
Той уточни, че обща за двете компании ще е спирката на метростанция „ Ломско шосе “, като костинбродските рейсове ще стигат до 61-во ОУ, а софийските – до спирка „ Обеля “.
Страните са се договорили и за 20-те % отстъпка за учениците, защото в софийския контракт тази уговорка липсвала.  
Протестиращите през днешния ден на Ломско шосе, са от три села след Петърч - Опицвет, Безден и Богьовци, които са откъснати от републиканската транспортна скица.
„ Това е станало през предходния мандат по предложение на ОбА. Аз съм бил в управлението на общината тогава, само че не разбирам и не съм разбирал от всичко, бил съм зам.-кмет с различен сектор. Защо е взето това решение и за какво то е утвърдено от Общински съвет, не мога да кажа. Но тези хора би трябвало да се прикачват до Петърч и тогава да пътуват до София “, разясни Младенов.
По думите му той ги приканил да стачкуват пред общината, само че да не затварят „ Ломско шосе “, тъй като е основна републиканска пътна артерия, по която минават хиляди коли и трафикът ще бъде усложнен. Издал им позволение за митинг на локалните платна.
„ Разискваме този проблем един месец и сме на път да го разгадаем. Определихме работна група по двама души от всяко село, тримата кметове, общински съветници и представители на администрацията. Начертали са точки за деяние. На процедура, с повишение броя на курсовете на " Автобусни транспорти Костинброд " ще могат да взимат пасажерите от тези села. И през днешния ден измежду основателите на митинга двама са от работната група. Започвам да виждам други признаци за този митинг през днешния ден “, разяснява кметът.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР