„Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата

...
„Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата
Коментари Харесай

Асен Василев: Ще бъде огромна грешка да спре техническата подготовка за еврото

„ Според мен ще бъде голяма неточност да се стопира техническата подготовка за еврото, до момента в който чакаме да излезе разбор или до момента в който Народното събрание организира публичен дебат”. Това сподели вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на съвещанието на отрасловата комисия към Народното събрание.

„ Причината е елементарна – това, което най-малко към Министерство на финансите идва и от страна на Българска народна банка, и от страна на всички банкови институции, както и от страна на институциите в държавната администрация, е, че на тях им би трябвало време за подготовка. Тази подготовка и по какъв начин тя да се случва е разказана в оперативния проект. Ако ние след 6 месеца решим, че желаеме да приемем еврото на 1 януари 2024 година, само че не сме стартирали оперативните действия, просто няма да имаме опция да го приемем ", сподели още Василев.

Депутати от Бюджетната комисия, взаимно с Комисията по въпросите на Европейския съюз, заседават по план на решение по отношение на използването на Националния проект за въвеждане на еврото в България, импортиран от Любомир Каримански от „ Има подобен народ” и група народни представители. Асен Василев предложи да се отхвърли този план на решение, да продължи работата по оперативния проект. „ Ако Народно събрание желае да вземе решение, с което да изиска спомагателни разбори, полемики и така нататък, дано да вземе такова решение, ние сме подготвени да го подпомогнем по всички вероятни способи, с цел да се случат тези разбори. Така или другояче ние ще идваме в Народно събрание най-малко стотина пъти за смяна на закони, свързани с осъществяването на работата по приемане на еврото, и прекъсването на техническата работа”, добави вицепремиерът.

Пред депутатите той уточни, че стратегическите цели на България и това, че приемането на еврото е стратегически приоритет, е декларирано и признато от Народно събрание още при започване на процеса по присъединение към Европейски Съюз. „ Той е залегнал в интернационалния контракт, който България е подписала като част от това да стане страна членка на Европейски Съюз. Там е ясно записано, че България ще одобри евровалутата и се ангажира с това”, сподели Василев. Той акцентира още, че началото на процеса и задаването на датата 1 януари 2024 година не се е случило в този момент, не се е случило преди една година, а се е случило през 2017 година и това е направено освен от държавното управление, а и от Народното събрание.

„ За да може да се съблюдава датата, е належащо да се извършат редица механически действия. От пренастройване на софтуера на банките, през закупуването на задоволително хартия за отпечатване на евро, до смяната на над 100 закона, които би трябвало да бъдат изменени, включително и законът за Българска народна банка, с цел да може българската законодателна рамка да дава отговор на законодателната рамка на еврозоната. Тоест, сред в този момент и 1 януари 2024 година, когато еврото би трябвало да бъде признато, Народното събрание би трябвало да се произнесе най-малко стотина пъти за смяната на тези закони и всяко едно непроизнасяне на Народно събрание би стопирало процеса”, сподели той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР