Според мен е много вероятно есента да имаме кметски избори

...
Според мен е много вероятно есента да имаме кметски избори
Коментари Харесай

Експерт вещае кметски избори в София наесен

Според мен е доста евентуално есента да имаме кметски избори в София. Това съобщи по Българска национална телевизия доцент Наталия Киселова - учител по конституционно право в СУ " Свети Климент Охридски ".

" Защото в случай че гледаме по какъв начин върви правосъдната процедура, може несъмнено Общинска изборна комисия- София до оспори решението на Административен съд София град, само че в случай че експертизата е със основни разминавания, ще има нови избори за кмет ", акцентира доцент Киселова.

Тя изясни, че Административен съд София град дава извадка 10% да се прегледат отпределени секции.

" В тези 10% от 1369 секции има разминаване над 90% сред записаното в протоколите и това, което има като данни в чували и флашки. Поради тази причина съдът е вължоил експертиза на специалистите да преброят безусловно всички протоколи в огромна Стобична община. Ако разликата сред първия и втория претендент на втория тур е над избрания брой гласове, оповестени от ОИК-София, то резултатът са нови избори ", добави преподавателката по конституционно право.

Според нея няма да бъде определен и ръководител на Столичния общински съвет.

" Сагата с неизбирането на ръководител на Столичния общински съвет може да продължи до края на мандата. Още три години да се вършат старания да си избере, само че по този начин и да не стане.ОТ ПП-ДБ - " Спаси София " не схванаха едно - не трябваше да се разглобява Паметника на Съветската войска. Това взриви опцията в София да има анти-ГЕРБ ръководство. Оттук и ГЕРБ има интерес да продължава това агонизиращо положение да няма конституиран съвет, да няма бюджет и София да наподобява на фона на другите общини по един неструктуриран метод ", уточни доцент Киселова.

Тя разяснява и вчерашната клетва на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. 

" Съставът на съда към този момент е запълнен. Става дума за отчасти попълване на състава на Конституционния съд и заради тази причина беше значимо наличието на ръководителя на Народното събрание, защото двамата съдии са излъчени от депутатите. Фокусът върху Конституционния съд ще се усили, ще се види дали и по какъв начин ще вземат участие новопостъпилите конституционни съдии и дали няма да повлияят върху решенията на съда. "

Според доцент Киселова новоизбраните съдии не би трябвало да вземат участие при делата, които са свързани с техния статус и съдът би трябвало да разгласи за противоконституционни годините, защото би противоречало на друго решение, оповестено преди две седмици.

" Мандатът би трябвало да бъде 6 години и 8 месеца ", безапелационна е доцент Киселова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР