Според медиите няма признаци за скорошно намиране на решение на

Според медиите няма признаци за скорошно намиране на решение на ...

Иде ли война? Сърбия ”дрънка оръжие” на границата с Косово


Според медиите няма признаци за скорошно намиране на решение на кризата. Членовете на специалното звено на косовската полиция Росу остават там. Поради присъствието им сърбите не спират да се събират и настояват за оттегляне на наредбата за временни регистрационни номера на автомобили от централна Сърбия. Докато това не се случи, сърбите блокират пътищата Рашка-Лепосавич и Рибаричи-Зубин Поток.

Събралите се сърби, които са тук от осем дни, повтарят, че Белград и Прищина ще седнат на масата за преговори и ще постигнат решение в Брюксел, пише БГНЕС.

Вчерашните прелитания на самолети на ВВС на Сърбия и хеликоптери на КФОР дойдоха, когато министърът на отбраната Небойша Стефанович и началникът на щаба на сръбската армия генерал Милан Мойсилович посетиха някои от разположените в района военни сили, които са в гарнизона в Рашка, военната база "Рудница" “и по пътя за пункта Яринеь. Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко беше с тях.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич призова международната общност да настоява Прищина да започне да прилага договореното в Брюксел, особено за сръбските общини. В разговорите с чуждестранни лидери Бърнабич е обсъдила и спора с Косово: "Чух в разговорите, че е повече от очевидно, че Сърбия е готова на диалог и е също толкова очевидно, че Прищина не е."

Председателят н Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е време както Сърбия, така и Косово да направят крачка назад, за да има деескалация и призова за оттегляне на косовските спецчасти и за премахване на барикадите, пише "Сега".

Министерството на европейските и на външните работи на Албания също излезе с позиция, в която призовава Сърбия да оттегли военните сили в близост до границата с Косово.

Източник: frognews.bg