Според Матева преброяването на хартиените разписки ще отнеме 2-3 часа,

...
Според Матева преброяването на хартиените разписки ще отнеме 2-3 часа,
Коментари Харесай

Според Росица Матева броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес. Какво смятат експертите?

Според Матева преброяването на хартиените разписки ще отнеме 2-3 часа, а това ще докара до закъснение на изборния развой и скупчване на членове на СИК при предаването на протоколите.

Тя даде за образец процеса при вота през юли, когато протоколите са били излъчени бързо и проведено, което не е довело до напрежение.

По избирателен кодекс резултатът ще се зачита от машинния протокол.

Какво считат специалистите?

Според изборния специалист Даниел Стефанов ЦИК би трябвало да разпише правила за деяние при разлика сред машинния и хартиения резултат.

„ Когато залагаш 100% преброяване на разписките, явно ще има разминавания сред единия и другия резултат. Това значи, че ти би трябвало да разпишеш правила какво правиш в тази обстановка, тъй като какво ще вършим в този момент, в случай че забележим, че има няколко хиляди гласа разлика сред машинния и хартиения резултат? “, попита той.

Според Стефанов в случай че задачата на броенето на разписките от машините от секционните комисии в края на изборния ден, има огромен късмет да бъде реализирано нещо друго.

„ Ние вкарваме машини за гласоподаване, тъй като се видя, че не можем да обучим секционните комисии - те основават протоколи, които основават много проблеми. Затова вкарахме машините и в този момент караме същите тези хора, без в допълнение образование, да ревизират резултата от машините “, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР