Според картата на Европейската агенция по околна среда от последните

...
Според картата на Европейската агенция по околна среда от последните
Коментари Харесай

Въздухът в София по-мръсен и от вчера

Според картата на Европейската организация по околна среда от последните часове най-мръсен въздух от засечен в София, Плевен и Русе.

Също със мощно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

В регионите с ситуирани станции на всички места системата на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) също регистрира замърсяване неведнъж над нормите, достигащо 5 пъти над нормата.

Най-високите равнища на замърсяване са измерени за 7 януари , още веднъж в София и в Пловдив. Обновената информация в уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда от вчерашния ден демонстрира, че станция "Хиподрума " в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата , а станциите "Павлово " и "Надежда " записват превишаване от съвсем 4 пъти над праговите стойности.

Според Изпълнителна агенция по околна среда безапелационната причина за превишенията на средноденонощната норма за фините прахови частици е всеобщото потребление на твърдо гориво в битовия, публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетано с неподходящи метеорологични условия.

Пореден ден с високо замърсяване на въздуха в София, сочат и данните на AirSofia.info. Мрежата употребява датчици за премерване на замърсяването, които са ситуирани в цялата столица и дават информация в действително време.

Междувременно в уеб страницата на Столичната община беше оповестена планирана информация, съгласно която през днешния ден и на следващия ден няма да има замърсяване на въздуха. Оказа се, че общината употребява бюлетинът на Изпълнителна агенция по околна среда от предходния ден. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по въпросите на екологията Йоана Христова пред БНР.

"София не е градът с най-замърсен въздух. В момента има превишение във всички квартали , в които има станции, само че не би трябвало да се вършат изводи на едночасови правила. Бюлетинът, който генерира превишението, се издава от Изпълнителна организация по околна среда и то е следващ ", изясни Христова

В обществените мрежи се появиха десетки фотоси на отровния въздух, на колажи, на които съвсем не се вижда Националния замък на културата, а името на столицата София е изписано с формулата за въглероден двуокис. Появиха се и апели онлайн всеобщо да се подават сигнали към Столична община във връзка със замърсяването.

Кметът: Спешно да се одобряват ограниченията

Тази заран кметът Йорданка Фандъкова призна за замърсяване на въздуха в града през последната седмица и изиска по-бързо приемане на ограниченията за справяне с мръсния въздух.

"През последната седмица на територията на цяла България по публични данни на Изпълнителната организация по околна среда ежедневно се записва двойно превишение на допустимите правила за фини прахови частици ", разгласи пред публицисти през днешния ден столичният кмет.

По думите й това замърсяване се дължи значително и на климатичните условия, само че най-много на отопляването с твърдо битово гориво.

Кметът на София уточни, че упорства Столичния общински съвет допустимо най-бързо да прегледа краткосрочните ограничения, препоръчани за такива точно дни на тежко замърсяване. Те плануват стартирането на така наречен зелен билет от 1 лев и безвъзмезден градски превоз, както мярка е въведена в Скопие от през вчерашния ден поради смога.

"Следващият вторник, на 16 януари, тези ограничения да бъдат прегледани от Комисията по екология в Общинския съвет и се надявам на позитивно мнение, поради заявената поддръжка на всички членове от комисията ", сподели Фандъкова.

Тя уточни още, че Столичният инспекторат продължава акцията за събиране на гуми във всички столични региони, "за да може да се преборим с повода, а не с следствието ". Правят се инспекции и от страна на полицията в това число в кварталите "Христо Ботев ", "Миленков " и други квартали с преобладаващо ромско население.

Много значимо и главно за превъзмогване на казуса със замърсяването на въздуха е да се спрат некачествените горива на пазара, безапелационна е Йорданка Фандъкова.

Тя сподели, че взаимно с Министерство на околната среда и водите са създадени стандарти за горивата, тъй че некачествените със наличие на пепел, на въглища със сяра и т. н., да не се позволяват до пазара.

Кметът даде за образец обстоятелството, че най-голямото замърсяване е регистрирано точно на 1 януари т. година, когато трафик и придвижване в София съвсем нямаше.

Ще продължим да работим по тематиките, най-много там, където имаме опция - възстановяване на градския превоз, облекчение на трафика, само че и контролът от страна на полицията е доста значим, акцентира Фандъкова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР