Според Калин Христов, подуправител на БНБ, новите технологии няма да

...
Според Калин Христов, подуправител на БНБ, новите технологии няма да
Коментари Харесай

Банките и fintech компаниите може да са партньори

Според Калин Христов, подуправител на Българска народна банка, новите технологии няма да променят природата и същината на финансите

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Лекторите на Fintech Summit: Помощникът на банките - Михал Безак

Ръководителят на стратегически парнтьори в Meniga ще бъдe на конференцията на " Капитал "
28 май 2018
Fintech:

Алтернативи на високите банкови такси

Ново потомство компании разрешават да се свият с до 100% разноските за парични интервенции
25 май 2018
Лекторите на Fintech Summit: Подкрепа от най-големите - Филип Генов

Мениджърът на " Специални планове " в Уникредит Булбанк ще взе участие на конференцията на " Капитал "
22 май 2018
България е преди всичко по брой на fintech фирмите в ЦИЕ

Проучване на Unicredit в страната демонстрира, че са регистрирани 70 финансови софтуерни компании
9 май 2018
Криворазбраната цифровизация

Как ще се развиват мобилното банкиране и физическите клонове на банките в България
25 апр 2018
Големите банки са под напън от софтуерните компании

Традиционните финансови институции към момента са подложени на критика, че прекомерно постепенно реагират на пазарните промени
4 апр 2018
Fintech компании ще имат достъп до банковите сметки в България

Новата платежна евродиректива беше призната с месец забавяне от Народното събрание
22 фев 2018 Банките, финансовите софтуерни компании и софтуерните колоси като Гугъл, Amazon и Фейсбук (GAF) може да са и сътрудници в конкурентната битка за клиенти и пазарни дялове в платежната промишленост. До този извод доближиха след полемика за конкуренцията и съдействието посред им представители на компании от финансово-технологичния бранш и банки по време на първата годишна Fintech Summit, проведена от " Капитал ".

Партньори или да

Важно е да се разбере, че клиентът и неговите потребности са най-важни, уточни Питър Барон, основен изпълнителен шеф на Ти Би Ай банк. Никой не има клиента, би трябвало да предлагаме услугите, които удовлетворяват потребностите на клиента, и този, който прави това, ще е спечелилият, сподели още Барон.

Сред значимите трендове, които се обрисуваха, бяха бързото предложение на нови функционалности и благоприятни условия. По думите на Мирослав Божилов, общоприет управител на Paysafe Group, точно това ще играе ролята на мотор на пазара. Утвърдената марка (на която разчитат най-много банките) в областта на разплащанията не е единственият фактор, уточни още той. Мнението му е, че този, който успее да предложи бързо и елементарно прекарване на клиента и да отговори на регулаторните условия, ще оцелее. Според Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на БОРИКА (Банкова организация за разплащания с потребление на карти), е прекомерно рано да се отговори на въпроса кой държи клиента, защото следва да се види резултатът от въвеждането на регулациите, засягащи и небанковите компании за разплащания, както и битката с измамите.

Според Мей Микелсън, началник " Бизнес развиване Европа " на PayKey, банките имат нещо неповторимо – това е доверието на клиентите, само че е време да дават едно по-уникално прекарване за клиентите си дружно с финансовите софтуерни компании (fintech). Според създателя на SumUp Марк-Александър Крист пазарът ще бъде преразпределен. " До огромна степен ние сме разрушители на бизнес модели в световната среда ", сподели той, само че и добави: " Много по-важно е да си партнираме с банките, вместо да си крадем клиентите. " Мей Микелсън обаче уточни: " Ние сме сътрудници на банките, с нас те могат да бъдат на всички места. " Според Мирослав Божилов fintech фирмите могат да са и двете, само че в последна сметка оказват помощ на локалните играчи да се трансфорат в световни, защото различните способи на разплащания оказват помощ на локалните търговци да вземат участие в световната търговия.

Левон Хампарцумян, основен изпълнителен шеф на Уникредит Булбанк, разяснява, че е по-добре банките да се опитат да копират fintech фирмите и така наречен GAF и да включват тяхното отношение за отбрана на клиента в личното си държание, тъй като доверието на клиента доста елементарно се губи, а всички тези компании са доста деликатни в връзките си с клиентите.

Красимира Райчева, управител на Visa за България, уточни, че през идващите няколко години Visa чака повече промени в платежната промишленост, в сравнение с случилите се през последните няколко десетилетия. Тези промени се обуславят от дигитализацията на разплащанията, които проправят пътя за бъдещето без пари в брой.

Финансите са това, което са

Новите технологии няма да променят природата и същината на финансите. Това съобщи Калин Христов, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство " Емисионно ". Според него банките ще продължат да извършват функционалността на финансово ходатайство сред спестявания и вложения. Те събират обществено депозити и трансформират съответния запас в вложения и заеми за получатели, които сами не разполагат със съответните средства. По време на този развой банките поемат избрани опасности. По думите му навлизането на новите технологии е обвързвано с резултати върху някои от тези опасности, които са основа на финансовото (банковото) ходатайство.

Христов уточни и две области, където е допустимо fintech да има връзка с повишаване на опасности вместо (само) с усъвършенстване или по-добро им ръководство. Едната е сигурността и отбраната на персоналните данни. Той изясни, че в случай че външният достъп до сметките се стандартизира и автоматизира, е допустимо да се стига до обстановки, при които на клиентите ще се предлага елементарно депозитен (лихвен) арбитраж. От позиция на банките това ще допуска повече волатилност и неустановеност в пасивната страна на техните салда.

Другата област е оценката на кредитния риск. Той уточни, че в случай че кредитните оценки се изготвят от изкуствен интелект, ще бъдат проциклични – когато досегашната среда е удобна, оценките ще бъдат удобни, и противоположното. Това ще подценява кредитния риск и ще води до отрицателни последствия при положение на структурни промени или превръщане на цикъла.

Все отново по думите му тези образци не би трябвало да са мотив против новите технологии във финансите. Съществуват области, където fintech е допустимо да увеличи успеваемостта на финансовите институции. Те могат да донесат оптимизации при отчетността и даването на данни, както и да имат позитивен принос в изменящата се среда на предложение и разпространяване на артикули и услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР