Според журналиста, един от основните критерии за подбор е бил

...
Според журналиста, един от основните критерии за подбор е бил
Коментари Харесай

Аржентина, Египет, Иран, ОАЕ и Саудитска Арабия се присъединяват към асоциацията БРИКС

Според журналиста, един от главните критерии за асортимент е бил географският фактор, който би трябвало да обезпечи районен баланс в границите на асоциацията. В сходство с този принцип, съгласно Шад, се обмисля и прибавянето на още една африканска страна към блока. Освен това в бъдеще бразилските управляващи биха желали да видят Индонезия като част от съюза, само че Джакарта към момента не е подготвена да се причисли към БРИКС, отбелязва той.

 

Срещата на върха на БРИКС се организира в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано министърът на външните работи и съдействието на Южна Африка Наледи Пандор съобщи, че водачите на страните от БРИКС са се споразумели за документ, в който са посочени правилата за приемане на нови членове в асоциацията. 

Междувременно посланикът на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал заяви, че водачите на страните от организацията в четвъртък сутринта ще приключат разискването на листата на страните, на които ще бъде препоръчано пълноправно участие в асоциацията. Тези страни ще бъдат оповестени на конференция в ЮАР от президента Сирил Рамапоса.

 

Дипломатът е подчертал, че критериите за разширение на БРИКС са „ съгласувани и признати с консенсус на водачите “ в сряда. „ Така че този развой е приключен, което им дава опция в този момент да завършват листата на страните, които ще бъдат прегледани за пълноправно присъединяване. На последната си среща в четвъртък, водачите ще приключат консултациите по съглашението по отношение на листата на страните и това ще бъде публично оповестено “, прибавя той.

 

Суклал напомня, че работата по критериите за разширение на БРИКС се прави интензивно на разнообразни равнища от 2022 година, написа Банкер..

 

БРИКС няма да трансформира името си след разширението, страните от асоциацията в никакъв случай не са обсъждали този въпрос, заяви още Анил Суклал.

 

„ Не считам, че ще се наложи смяна на името, тъй като БРИКС се оформи като световна марка “, е споделил дипломатът. Той прибавя, че „ това име е признато в целия свят и на нито един стадий от нашите полемики на равнище посланици, външни министри или водачи не е възниквал въпросът за смяна на името “.

 

Суклал отбелязва, че марката BRICS „ значи повече от петте страни “, които сега я съставляват, защото асоциацията „ включва всичко, обвързвано със фамилията на BRICS “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР