Според изследване в Англия, рискът от сърдечни заболявания при вейпърите

...
Според изследване в Англия, рискът от сърдечни заболявания при вейпърите
Коментари Харесай

Вейп или цигари: Заблуди, вреди и последици

Според проучване в Англия, рискът от сърдечни болести при вейпърите е същият като при потребителите на цигари. В две изследвания - едно върху мишки и едно върху хора - е открито, че електронните цигари предизвикват сходни увреждания на кръвоносните съдове като тютюнопушенето, осведомят от Daily mail.

Ако кръвоносните съдове са повредени или не могат да действат вярно, това затруднява напредването на кислородната кръв до сърцето и по тялото. Налице са и признаци, че комбинацията от пушене и изпаряване може да докара до още по-големи увреждания - обезпокоителен знак за тези, които употребяват електронни цигари за отричане от тютюнопушенето. 

Все още се счита, че обичайният тютюн е по-лош за здравето на индивида от електронните цигари, защото е обвързван с рак на белия дроб и други проблеми с дишането. 

Това изследване дава още доказателства, че изпаренията не са безрисковата опция, която фирмите популяризират. 

Докладът идва във връзка на нови федерални данни, съгласно които повече от 2,55 милиона възпитаници от междинните или висшите учебни заведения са употребявали устройство за електронна цигара през последните 30 дни.

Според най-новите данни на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите близо 10% от възрастните американци употребяват вейпинг.

Дългосрочната приложимост както на цигари, но и на изпарения предизвиква увреждане на кръвоносните съдове, макар че се оказва, че всяко от тях предизвиква някои неподходящи резултати, които другото не предизвиква. Това навежда на мисълта, че двойната приложимост на продуктите ускорява уврежданията. 

Изследователите са получили държавно финансиране от Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта, част от обширните Национални институти по опазване на здравето.

Ендотелните кафези облицоват кръвоносните съдове и поддържат течливостта на кръвта, контролират кръвния поток и управляват пропускливостта на стените на съдовете, като генерират азотен оксид. 

Увреждането на тези кафези може да докара до безчет сърдечни и съдови проблеми, като хипертония и коронарна болест на сърцето.

Повече от 2,5 милиона деца в Съединени американски щати употребяват електронни цигари - с половин милион повече от предходната година и с поврат в трендовете на спад през последните години. Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) оповестяват, че 2,55 милиона американци в междинното или висшето учебно заведение признават, че са употребявали устройството през последните 30 дни. Това е скок с 500 000, или с 24%, спрямо 2021 година Това е първото нарастване, откогато CDC стартира да събира годишни данни през 2019 година

Рисковете, свързани с пушенето на горими цигари и изпаряването, са добре известни. Учени от Калифорния в този момент настояват, че обособените съставки в двете не са безусловно виновни за проблемите с кръвоносните съдове. Проблемите се дължат по-скоро на вдишването на непознати субстанции.

Констатациите отразяват две изследвания, едното от които е извършено върху мишки, а другото - върху хора. 

В изследването с мишки откривателите се пробват да открият дали има характерни съставни елементи на тютюневия пушек или на парите от електронните цигари, които са виновни за увреждането на кръвоносните съдове.

Те мерят артериалното дилатационно разширение (FMD), или способността на кръвоносните съдове да се уголемяват, преди и след излагане на пушек от четири типа обичайни горими цигари: стандартни никотинови, с понижено наличие на никотин, стандартни никотинови с прибавен ментол и с понижено наличие на никотин с прибавен ментол.

Те също по този начин излагат плъховете на два от главните газове, които се съдържат в дима и аерозола на електронните цигари, както и на чисти въглеродни наночастици, с цел да оценят въздействието им върху разширението на кръвоносните съдове.

Въпреки разликата в съставките, които съставляват аерозола на електронната цигара и цигарения пушек, откривателите откриват, че увреждането на кръвоносните съдове не наподобява да е породено от характерен съставен елемент на цигарения пушек или парата на електронната цигара. 

По-скоро наподобява, че то се дължи на раздразнение на дихателните пътища, което задейства биологични сигнали във валгусния нерв.

Той е виновен за неволните функционалности на вътрешните органи, които по някакъв метод водят до увреждане на кръвоносните съдове.

Едновременната приложимост на електронни и обичайни цигари утежнява риска от:

Електронните цигари и обичайните цигари сами по себе си могат да причинят голям брой възпалителни и сърдечни проблеми. Когато се употребяват по едно и също време, последствията за здравето могат да бъдат още по-тежки.
Дългосрочната приложимост на едната от тях предизвиква увреждане на кръвоносните съдове, макар че всяка от тях наподобява предизвиква някои неподходящи резултати, които другата не предизвиква, което допуска, че двойната приложимост на продуктите ускорява уврежданетоКръвта на потребителите на електронни цигари провокира по-голяма пропускливост в клетките на кръвоносните съдове, в сравнение с кръвта на пушачите и на неупотребяващите тютюн, което покачва риска от увреждане на клетките и сърдечни заболявания Кръвта от пушачи на тютюн имала по-високи равнища на някои циркулиращи биомаркери на сърдечносъдови рискове Водещият създател на изследването съобщи, че взаимната приложимост на двата продукта " може да усили рисковете за здравето им спрямо използването им поотделно
Д-р Матю Л. Спрингър, професор по медицина в отделението по кардиология в Калифорнийския университет в Сан Франциско, съобщи: " Бяхме сюрпризирани да открием, че не съществува нито един съставен елемент, който бихте могли да премахнете, с цел да спрете нездравословното влияние на дима или изпаренията върху кръвоносните съдове.  

Докато в дихателните пътища има дразнител, функционалността на кръвоносните съдове може да бъде нарушена - сподели той.

В изследването, състоящо се от хора, откривателите са набрали 120 доброволци, които са включвали дългогодишни консуматори на електронни цигари, дългогодишни пушачи на цигари и неупотребяващи.

Учените взели кръвни проби от всеки от тях и ги изложили на лабораторно култивирани кафези на кръвоносните съдове и измерили отделянето на азотен оксид, който демонстрира дали ендотелните кафези действат вярно. 

Кръвта на потребителите на електронни цигари и пушачите провокирала доста по-голямо понижаване на производството на азотен оксид от ендотелните кафези, в сравнение с кръвта на неупотребяващите. 

Установено е също по този начин, че кръвта на потребителите на електронни цигари провокира по-голяма пропускливост в клетките на кръвоносните съдове, в сравнение с кръвта на пушачите и на неупотребяващите тютюн. 

— northhollywood (@deadredditor)
Твърде огромната пропускливост значи пропускливи кръвоносни съдове, които могат да провокират голям брой възпалителни реакции, водещи до увреждане на клетките и сърдечни болести.

Те стигат до заключението, че кръвта на тютюнопушачите е с по-високи равнища на някои циркулиращи биомаркери на сърдечносъдови опасности, а кръвта на потребителите на електронни цигари е с нараснали равнища на други циркулиращи биомаркери на сърдечносъдови опасности. 

Д-р Спрингер съобщи: " Тези резултати демонстрират, че взаимната приложимост на двата продукта, както вършат доста хора, може да усили рисковете за здравето им спрямо използването им поотделно... Не чакахме да забележим това. 

Резултатите на екипа допускат, че регулаторните органи, като да вземем за пример Администрацията по храните и медикаментите, не могат да разчитат на възбрана на съответни съставки, с цел да избегнат неподходящите последствия за здравето. 

Пушенето и изпаряването могат да имат сходни нездравословни резултати върху сърдечносъдовата система, само че всяко положение провокира някои евентуално нездравословни резултати, които другото не провокира - сподели доктор Спрингер. 

Той добави: 'Тези разлики демонстрират, че двойната приложимост на продукта, т.е. пушенето на горими цигари и също по този начин потреблението на артикули за електронни цигари, може в действителност да е по-лошо за съдовото здраве, в сравнение с независимото пушене или изпаряване. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР