Според изследване на Industry Watch, финансовото богатство на българските домакинства

...
Според изследване на Industry Watch, финансовото богатство на българските домакинства
Коментари Харесай

Как пилеем богатството си

Според проучване на Industry Watch, финансовото благосъстояние на българските семейства е близо 73 милиарда лв. към третото тримесечие на 2017 година. Около 46 милиарда лв. от тях са банковите депозити, а огромна част от останалите средства са жилищата, които притежаваме. За страдание, има доста парцели в България, които не се поддържат добре, стоят необитаеми и тяхната стойност ще понижава с времето. В тази публикация ще разгледаме главните данни за жилищния фонд у нас, както и ще ви дам потребни препоръки по какъв начин да се възползвате от актуалната обстановка, с цел да увеличите персоналното си благосъстояние.

Жилищните парцели в България

В началото на този месец беше оповестен отчет на Световната банка за жилищния бранш в България, в които има много забавни данни и мотиви за размисъл. Да стартираме с нещата, които са ясни на всички – българинът дефинира покупката на лично жилище за едно от най-големите си достижения в живота, и не щади пари и старания, с цел да обезпечи покрив над главата си и да остави нещо на децата си. Според разбор на Евростат за положението на жилищния фонд в Евросъюза през 2016 година, над 85% от хората в България живеят в лични жилища, като към този момент не сме първенци в тази ранглиста, само че отново сме в челото. На другия полюс е най-богатата страна в Европейски Съюз - Германия. Там единствено 52% от хората живеят в лични жилища.

Другият забавен факт от отчета на Световната банка е, че само София и Варна са нараснали популацията си през последните 10 години. В столицата публично живеят към 1 340 000 души, само че всички знаем, че цифрата е доста по-голяма. В другата прекаленост са по-малките градове и селата. При някои от тях популацията е намаляло с над 50% през последните години и те не престават да се обезлюдяват.

Къде са хората ?

Нещо, което ме изненада от този отчет, е броят на необитаемите жилища в огромните градове. В София близо 24% от жилищните парцели стоят празни, което не е малко. В селските региони в 43% от жилищата не живее никой, което към този момент не учудва никого. В градове като Видин, Ловеч и Перник, 4 от 10 жилища са необитаеми. Да се върнем на столицата, където ¼ от парцелите са празни. Това се случва в град, където междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност към този момент е над 1000 евро. В същото време, над 1 милион българи (основната част са в огромните градове), живеят взаимно с друго семейство. Не е рядко срещано 3 генерации да живеят в относително дребни жилища от по 60 квадратни метра. Изследването показва, че за 42% от едночленните семейства и за 31% от наемателите разходите за поддръжката на личен дом са непостижими. Повече от 1/3 от младежите у нас живеят с родителите си заради същата причина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР