Според изданието в България животът е евтин, а на противоепидемичните

...
Според изданието в България животът е евтин, а на противоепидемичните
Коментари Харесай

„DER SPIEGEL“: На българското Черноморие никнат колонии от германски антиваксъри

Според изданието в България животът е на ниска цена, а на противоепидемичните ограничения се гледа през просото
Българското Черноморие се трансформира в бастион на антиваксъри от Германия, пише „ Шпигел “. Противници на имунизациите и на Ковид-мерките откриват в България място, на което могат да си възвърнат отчасти ограбената им независимост.

Германци, които са срещу антипандемичните ограничения и имунизациите, всеобщо бягат в България – с такова усещане остава читателят на обширната публикация в последния брой на немското списание „ Шпигел “.

Ахелой – бастион на немски антиваксъри?

Статията привежда и образци, които, обаче, би трябвало да се интерпретират внимателно. Във въведението към публикацията четем: „ Германски антиваксъри са намерили леговище в почивни колонии край Черно море: там животът е на ниска цена, а на противоепидемичните ограничения се гледа през просото. “ Според създателя Валтер Майр, германците считат да останат в България.

Журналистът е посетил техния „ бастион “ в Ахелой – жилищен комплекс на име „ Шато Ахелой “, пред който били паркирани многочислени коли с немска регистрация. Управителят на комплекса Дирк Гелбрехт е създател на група в обществената мрежа „ Телеграм “, която се споделя „ Германски изселници в България “ и към този момент сплотява 2500 души, научаваме от публикацията.

Гелбрехт изяснява пред журналиста от „ Шпигел “, че в „ Шато Ахелой “ живеят към 60 души – съкооператори от няколко генерации. В упоменатата група в „ Телеграм “ Гелбрехт показва и един от претекстовете си да обърне тил на Германия. Според него, медийната система в тази страна била „ лъжлива и лицемерна “ и трябвало да бъде „ унищожена “.

Авторът на „ Шпигел “ отбелязва, че, без да притегля доста внимание, немското антиваксърство се групира в „ Телеграм “ и потегля към България – „ бедняшката барака на Европейски Съюз “. Там немските емигранти купуват или наемат недвижими парцели, с желание на Черноморието – сред Бургас и Варна. В „ Шато Ахелой “ наемът на един апартамент възлиза единствено на 232 евро месечно, а немската общественост към този момент си има и новосъздадени обичаи. Например, всеки вторник да се събира на брънч в хотел „ Прованс “, и да си запълва времето с подправени вести от родината – да вземем за пример, че всеки миг щели да затворят аутобаните, с цел да не могат хората да пътуват сред обособените провинции. Германците, които не имат вяра в пандемията и имунизациите, се радват, че болшинството българи също „ освежаващо “ споделят това съмнение. Страната е рехаво обитаема, а управляващите са по-скоро мързеливи, тъй че тук умерено можеш да останеш неусетен, споделя германката Урзулина. Животът с ковид в България е мирен, в заведенията за хранене на противоепидемичните ограничения се гледа през просото, а у немските емигранти това основава чувството, че са си върнали малко независимост, четем в публикацията. Урзулина го формулира по този начин: „ Дистанция – нула. Локдаун или вечерен час – нула. “

 „ Това е демонстрация на безнаказаност “

В същото време обаче България е рекордьор по смъртни случаи от ковид в цяла Европа, а нивото на имунизациите към момента е извънредно ниско, написа Валтер Майр в „ Шпигел “. Авторът е разговарял и с бургаския доктор Светослав Тодоров, който не демонстрира безусловно никакво схващане към държанието на германците: „ То е съвсем незаконно, тъй като е демонстрация на безнаказаност освен към себе си, само че и към другите “, споделя лекарят.

По-нататък в публикацията става дума и за консултантската активност, която практикува един немец, някогашен студент по теология. Срещу 2499 евро той предлага на кандидат-емигрантите пакет със препоръки за сполучлив старт в България като „ данъчно преференциална дестинация “, където човек без проблеми може да се снабди с шикозна вила и да си кара Поршето.

В края на дългия репортаж журналистът от „ Шпигел “ води читателите в различен бастион на немските емигранти и антиваксъри край Варна. Главното настоящо лице на немската диаспора във Варна била българската туркиня Лени, която дълги години работила като учителка в Потсдам, а през днешния ден била „ пътеводната звезда на всички искащи да се открият в България “. Лени счита, че доста хора в Германия са с „ промити мозъци “, тъй като имат вяра прекомерно на медиите. В комплекса край Варна тя се грижи за децата на емигрантите: води ги на плаж и им преподава четене, писане, броене, плетене и хлебарство. „ В България човек живее, без да го поучават всякакви надзиратели и без да среща непрестанно горди имунизирани хора “, споделя българската туркиня пред „ Шпигел “.

„ Не съм чувал за германци в България, бягащи от Ковид-мерките “

В публикацията става дума и за спонтанните групи за взаимопомощ, които са зародили измежду германците в България, както и за някои техни проблеми, част от които звучат много необичайно. Например, че във Варна не се продавали същински коледни елхи. В изявление за списанието почетният консул на Германия във Варна Недялко Неделчев споделя: „ В общи линии нещата у нас, в България, са по-кротки, съвсем никой не ти сканира зеления документ. (…) Лично аз обаче за пръв път слушам, че тук има толкоз доста германци, които са избягали поради ковид. Може би, тъй като те идват при мен само, когато им се случи нещо. “  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР